© Shutterstock

Fluvius waarschuwt voor cybercriminelen: “Heel wat valse e-mails, sms’en en WhatsApp-berichten in omloop”

“Met valse e-mails, sms’en en WhatsApp-berichten, proberen oplichters het vertrouwen te winnen en er vervolgens met geld vandoor te gaan”, waarschuwt Fluvius vrijdag. Naast phishing, waarschuwt het ook voor oplichters aan huis .

lto

“Er zijn heel wat valse e-mails, sms’en en WhatsApp-berichten uit naam van Fluvius in omloop. Hierin geven oplichters zich uit voor medewerkers van het netbedrijf. Zo proberen ze om het vertrouwen van de burger te winnen, en er vervolgens met geld vandoor te gaan”, klinkt het in een persbericht waarin het ook enkele tips meegeeft.

Momenteel loopt de Europese maand van de cyberbeveiliging (ECSM). Maar niet alleen in oktober, gedurende het hele jaar is het opletten geblazen voor phishers en oplichters. Ook Fluvius waarschuwt zijn klanten. Het netbedrijf zoekt daarnaast ook actief naar malafide websites die de naam van Fluvius misbruiken, zodat die zo snel mogelijk offline kunnen worden gehaald”

Fluvius verduidelijkt dat het nooit zelf sms- of WhatsAppberichten stuurt met de vraag om financiële transacties uit te voeren of bankgegevens door te sturen. En raadt dus aan om niet in te gaan op zulke berichten. Berichtjes via sms gaan altijd over praktische informatie, nooit over transacties.

Voor e-mails geeft Fluvius aan altijd het e-mailadres te checken: “Valse e-mails worden vaak verstuurd vanuit een foutief adres. Maar ook als het e-mailadres lijkt te kloppen, moet je voorzichtig zijn. Schrijffouten en vreemde zinsconstructies kunnen ook wijzen op phishing.”

Het is ook steeds aangeraden om niet op links te klikken noch QR-codes te scannen, tenzij het op de officiële website van Fluvius staat.

Voor wie toch berichtjes of e-mails krijgt van Fluvius, wordt aangeraden om een kijkje te nemen op deze website. Er worden voorbeelden gedeeld van valse e-mails, smsjes en WhatsApp-berichten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer