Facebook Andy Penne

Pastoor Holsbeek ziet mensen afhaken voor dopen en communies: "Sinds "Godvergeten" geen enkel kind nog moeten dopen"

In de 4 parochies van Holsbeek ziet pastoor Andy Penne -sinds de VRT Canvas-reeks "Godvergeten"- heel wat mensen twijfelen om hun kinderen te laten dopen of hun communie te laten doen. "Ik heb de voorbije weken geen aanvragen meer gekregen om baby's te dopen. En de laatste 2 maanden was er nog wel geteld 1 kerkelijke begrafenis bij ons", zegt Penne. 

"Ik krijg regelmatig berichten of vragen van mensen of de reeks "Godvergeten" op VRT Canvas een invloed heeft gehad op het parochieleven", vertelt pastoor Andy Penne van de federatie Holsbeek. "Sinds de uitzendingen op tv geweest zijn, heeft geen enkel gezin in de vier parochies gevraagd om hun kind te laten dopen. Eén gezin heeft mij voorzichtig een berichtje gestuurd: we gaan de doop voorlopig uitstellen. Bij de eerste communicanten en de vormelingen zijn er ook enkelingen die hebben laten weten van ons kind gaat toch niet meedoen."

Mensen verwijzen zelden rechtstreeks naar de reeks wanneer ze hun beslissing toelichten. "Men zegt er dan wel bij dat het niet tegen mij is gericht, of tegen de parochie, maar het komt bij mij wel persoonlijk over natuurlijk. Ik ben hier tenslotte toch de vertegenwoordiger van de Kerk", zegt pastoor Penne.

"Ik was vorige week ook bijzonder getroffen door een vader die mij zei dat hij zijn kind had ingeschreven voor de eerste communie en dat hij zich bij zijn vrienden moest verantwoorden, alsof hij zijn kind ging inschrijven bij één of andere misdadige club."  

"En ook opvallend: in september en oktober is hier nog welgeteld één kerkelijke begrafenis geweest. Het geeft vooral een gevoel van machteloosheid", gaat pastoor Penne voort. "Onze aartsbisschop heeft het al gezegd: de kerk heeft gefaald. Zelfs gruwelijk gefaald", vindt pastoor Penne. "Alvorens de kerk weer wat geloofwaardigheid heeft, denk ik dat daar nog een hele tijd zal overgaan".

Meest gelezen