© Shutterstock

“Het was waanzinnig”: vrouw van vliegtuig gehaald omdat ze te veel zweet

Helen Taylor (56) zat op een vliegtuig dat op het punt stond te vertrekken naar Rome, toen een stewardess opmerkte dat ze aan het zweten was. De vrouw, die diabetes heeft, verzekerde dat ze zich oké voelde, maar werd toch van de vlucht gezet.

adb
Bron: Independent, Chronicle Live

“Ik kan niet geloven hoe we behandeld zijn. Het was absoluut waanzinnig.” Helen Taylor (56), een moeder uit Chester-le-Street, in het noordoosten van Engeland, is nog niet bekomen van haar vakantie eerder deze maand. Of beter gezegd: haar poging tot vakantie.

De Britse lerares sociaal werk en gezondheid, en haar man David, hadden een vlucht geboekt van Newcastle naar Rome met luchtvaartmaatschappij Jet2. Eens ze op het vliegtuig zaten, ging Taylor even naar het toilet. Toen ze terug naar haar stoel stapte, voelde ze zich wat duizelig en begon ze te zweten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Een stewardess zag dat en vroeg of ik oké was”, vertelt Taylor aan de regionale krant Chronicle Live. “Ik zei: ‘Ik ben perfect in orde. Ik heb net gegeten nadat ik de hele dag nog niet at, en ik heb diabetes type 2, dus het zijn gewoon mijn bloedsuikers die weer op peil komen. Ik moet alleen even neerzitten en een beetje water drinken, en dan zal ik perfect in orde zijn.’ Ik legde ook uit dat ik door de menopauze ga, wat je eveneens doet zweten.”

“Belachelijk”

Na twee minuten voelde de vrouw zich al helemaal beter, maar de stewardess zei dat ze een medisch onderzoek moest doen en ondervroeg haar over haar gezondheid. Taylor zei dat ze medicatie neemt voor haar diabetes. Haar echtgenoot legde uit dat zoiets haar wel vaker overkomt en “perfect normaal” is.

“Maar ze kwam tien minuten later terug en zei: ‘We hebben beslist dat je het vliegtuig zult moeten verlaten, we denken dat je een risico bent.’ Ik zei: ‘Wat, omdat ik diabetes heb? Zie ik er nu ziek uit?’ En ze zei: ‘Wel nee, eigenlijk niet.’”

Taylor zegt dat ze daarop met de kapitein sprak, die ook leek te denken dat ze goed genoeg was om mee te vliegen, maar toch achter de beslissing stond om haar van het vliegtuig te zetten. “Ik heb in mijn hele leven nog nooit zoiets belachelijks gehoord”, aldus Taylor. “Ze maakten een beslissing op basis van ongegronde bewijzen, want zij zijn geen dokters.”

Volgens de vrouw werden zij en haar man daarop door de luchthaven “gemarcheerd”. Ze moesten hun aankopen uit de duty-free winkel afgeven en werden ondervraagd door de douane, voor ze hun bagage moesten ophalen en een Uber naar huis nemen.

Excuses

Helen Taylor wil naar eigen zeggen haar verhaal doen “zodat Jet2 hopelijk twee keer nadenkt voor ze dit iemand anders aandoen”.

De vrouw probeerde op de luchthaven en in de dagen nadien meermaals Jet2 te contacteren om een terugbetaling te vragen van de pakketreis van 1.800 pond, maar kreeg aanvankelijk geen gehoor.

Intussen heeft Jet2 wel verklaard de reis te zullen terugbetalen. “Onze bemanning nam deze beslissing na overleg met onafhankelijke medische luchtvaartspecialisten, omdat de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van onze klanten altijd onze eerste prioriteit is”, aldus een woordvoerder. “Na verder onderzoek hebben we contact opgenomen met mevrouw Taylor om onze excuses aan te bieden en haar vakantie terug te betalen als gebaar van goede wil.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer