De rechter wijst in het vonnis op de ernst van de feiten en het strafrechtelijk verleden van de man.© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Twintiger krijgt 24 maanden cel omdat hij auto in brand probeerde steken: “Ik werkte in opdracht”

Dilsen-Stokkem/Oudsbergen -

Een 28-jarige man uit Oudsbergen krijgt 24 maanden cel voor een poging brandstichting in Dilsen-Stokkem. Hij probeerde een auto op een oprit in brand te steken maar het plan mislukte. Hij verklaarde dat hij in opdracht handelde.

Shauni Deferm

In de nacht van 23 april, rond 00.40 uur, kreeg de politie een oproep van een buurtbewoner die meldde dat een onbekende man de Audi Q7 van zijn buren in de Pastoorstraat in Dilsen-Stokkem in brand probeerde te steken. De dader wilde met een leeg colaflesje en een doek gedrenkt in lampolie de auto in vlammen laten opgaan. De brand sloeg niet over, waardoor de wagen geen schade opliep.

In opdracht

De camera’s aan de woning filmden de brandstichter, die herkenbaar was aan zijn kaalgeschoren hoofd en een witte hoodie. De eigenaars van de geviseerde wagen, postten de beelden op sociale media met en oproep voor getuigen. “Er kwamen tal van melding binnen van mensen die deze persoon de dag later aan de sporthal in Elen hadden gezien. Hij droeg net dezelfde trui”, aldus de Tongerse aanklager tijdens de behandeling van de zaak. De dader kon later geïdentificeerd en gearresteerd worden.

Hij bekende de feiten en vertelde dat hij het in opdracht deed van een man die hij in de gevangenis had leren kennen. “Het slachtoffer werd ooit ook al slachtoffer van een poging moord. We hebben een link gezocht met de dader van toen, maar we konden geen materieel element vinden dat in zijn richting wees”, aldus de procureur. De brandstichter stond daarom alleen voor de rechter om zich te verantwoorden voor de feiten.

Effectieve celstraf

De raadsman van de twintiger vraagt een straf met probatieuitstel. Zij wees op het eenzaam leven van haar cliënt. “Hij leerde uiteindelijk mensen kennen in de gevangenis en hij zag die personen als vrienden. Uiteindelijk werd hem de vraag gesteld om die auto in brand te steken. Hij is enorm blij dat er uiteindelijk niets ernstig is gebeurd. Hij beseft heel goed dat dit om zware feiten gaat maar hij vraagt om een laatste kans om zijn leven terug op de rails te krijgen”, klonk het. De rechter wijst in het vonnis op de ernst van de feiten en het strafrechtelijk verleden van de man en legt hem daarom toch een effectieve straf van 24 maanden en een geldboete van 1.200 euro op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer