Vanessa Dekeyzer

Mazoutlek van 3.000 liter in Zoutleeuw: "Gelukkig kwam er geen stookolie in rivier Kleine Gete terecht" 

In Budingen, Zoutleeuw, is vrijdagmiddag een stookolielek ontdekt in de buurt van de stelplaats van busbedrijf Van Mullem. Een groot deel van het goedje is op straat en daarna in de beek en in de riolering terechtgekomen. De hulpdiensten zijn ter plaatse om de stookolie op te ruimen. 

"Het gaat om een lek van 3.000 liter stookolie waarvan een deel in de riolering en ons grachtensysteem is terechtgekomen", zegt burgemeester Guy Dumst (CD&V). "We proberen het probleem nu in te dijken, zodat de mazout zich niet verder kan verspreiden over ons grondgebied."

Daarbij wordt het team van de hulpverleningszone Oost geholpen door de civiele bescherming van Antwerpen. "Zij zuigen met een soort van vacuümpomp alle stookolie op, om daarna met 10.000 liter water alles te spoelen", zegt Dumst nog. "Uiteindelijk zullen we de vervuilde grond moeten afschrapen zodat er geen vervuiling meer is. Dankzij de snelle actie van de hulpdiensten kon voorkomen worden dat er stookolie in de rivier Kleine Gete stroomde." 

Volgens de burgemeester zou het mazoutlek ontstaan zijn bij het vullen van een tank. "De beveiliging van die tank werkte niet. De tank werd maar gevuld, waardoor er maar mazout bleef stromen en zo naast de tank, op de weg en in de riolering terecht is gekomen." 

Meest gelezen