Nationaal Park Bosland
radio2

Limburg krijgt tweede Nationaal Park én drie Landschapsparken

Limburg krijgt een tweede Nationaal Park en drie Landschapsparken. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister Zuhal Demir (N-VA). Bosland heeft de titel van Nationaal Park gekregen, drie andere Limburgse gebieden, Hart van Haspengouw, Rivierpark Maasvallei en Grenzeloos Bocageland worden erkend als Landschapspark. "Met deze erkenning wordt natuur echt het toeristische uithangbord van de provincie", zegt Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Limburg heeft een tweede Nationaal Park en drie nieuwe Landschapsparken. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister Zuhal Demir (N-VA). Na het Nationaal Park Hoge Kempen telt onze provincie met Bosland, verspreid over de gemeentes Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt, voortaan dus een tweede Nationaal Park. Daarmee is Limburg de enige provincie met twee Nationale Parken. 

Kaart met de negen erkende Vlaamse parken

"Met haar eigen "big five" zoals het everzwijn en de wolf, is Nationaal Park Bosland niet alleen de thuisbasis van prachtige diersoorten, voor kinderen is het ook een groots avonturenbos. Bosland omhelst een unieke natuurkern van meer dan 6.500 ha en zorgt voor overdadig genot van verrassende natuur, elke dag weer een beetje anders in het hartje van Noord-Limburg. Het is ook de thuisbasis van "Fietsen door de Bomen"", klinkt het bij de Vlaamse regering.

Nationaal Park Bosland
Toerisme Vlaanderen

"Voor ons is de erkenning van Nationaal Park een volgende stap om te werken aan de natuurbescherming en natuurontwikkeling", vertelt Sophie Loots, voorzitter van Bosland. 

Bosland krijgt een erkenning, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. "We moeten nog enkele werkpunten uit het juryverslag in orde brengen, maar die zijn zeker niet onoverkomelijk. We kijken heel positief naar de toekomst", aldus Loots.

Niet iedereen was blij met de aanvraag van Bosland om Nationaal Park te worden. De stad Peer, Mol en Bergeijk trokken zich op de valreep terug. En de Boerenbond en  werkgeversorganisatie Voka-Limburg toonde zich bezorgd over de impact op vergunningen voor de boeren en andere bedrijven. "We hopen dat een aantal gemeenten die tijdens het proces eruit gestapt zijn, terug met ons gaan samenwerken", benadrukt Loots.

3 erkende Landschapsparken

Met Hart van Haspengouw, Maasvallei en Grenzeloos Bocageland komen er in Limburg ook nog drie erkende Landschapsparken bij. Daar ligt de nadruk niet op de waardevolle natuur, maar gaat het om de combinatie van een uniek landschap, met natuur, landbouw en erfgoed.  

"De jury en de regering hebben duidelijk de kwaliteiten en de kansen die hier in Haspengouw liggen gezien. We zijn erg vereerd en dankbaar dat we het vertrouwen van de Vlaamse regering krijgen om Haspengouw verder op de kaart te zetten en daarbij de streek kunnen laten floreren en weerbaar maken voor de vele uitdagingen van de toekomst" zegt An Digneffe, directeur van het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren.

Fruitgaarden in Grootloon
RLHV

Voerstreek en Maasland

Met het Grenzeloos Bocageland haalt Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren een twee erkenning binnen. "De Voerstreek is heel bekend, maar de natuur stopt niet aan de gemeentegrenzen. Die vloeit over in het Waalse Land van Herve en het Nederlandse Heuvelland", legt An Digneffe uit. "We zullen nu samen kunnen werken aan deze landschapsparel en aan de uitdagingen voor de toekomst, onder meer rond water."

"Wij zijn superblij met de erkenning die Vlaanderen ons en de regio geeft", zegt Katrien Schaelaekens, coördinator van Rivierpark Maasvallei. "Een erkenning betekent onder andere financiële steun die we kunnen gebruiken om een hele mooie toekomst uit te bouwen voor Rivierpark Maasvallei, met nieuwe projecten, ook aan Nederlandse kant."

Rivierpark Maasvallei

"Toeristisch uithangbord voor Limburg"

De erkenning van de parken bevestigt de status van Limburg als "groen hart", vindt Ignace Schops, directeur van het Nationaal Park Hoge Kempen. "40 procent van de Vlaamse natuur ligt in Limburg, dus dat is niet meer dan logisch. De jury heeft daarom een juiste beslissing genomen met de erkenningen. Limburg probeert al jaren koploper te zijn in natuur. Met deze erkenning wordt natuur echt het toeristische uithangbord van de provincie."

1 park valt uit de boot

Het Grenspark Kempen~Broek is het enige genomineerde park in Limburg dat geen erkenning als Landschapspark heeft gekregen. Het ligt in België en Nederland, in Limburg strekt het zich uit over Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik.

"Dat is natuurlijk jammer, maar we zijn al 23 jaar bezig zonder erkenning en we hebben al heel mooi werk geleverd. Misschien heeft de jury daarom de erkenning niet gegeven, omdat we het al zo goed doen. Kempen~Broek is een kleiner en minder bekend park en we weten dat we tegen de grote moeten opboksen, maar we zijn daar hard aan de kwaliteit aan het werken. Streekontwikkeling stopt niet met een verloren wedstrijd", besluit Schops.

Kempen~Broek heeft geen erkenning gekregen

Boerenbond reageert verontwaardigd

Niet iedereen is even tevreden met de erkenningen die zijn uitgedeeld. De boerenbond reageert verontwaardigd op de voorwaardelijke erkenning van Bosland als Nationaal Park. "Er leven heel wat bezorgdheden bij lokale landbouwers en ook de jury plaatst duidelijk nog heel wat vraagtekens bij deze kandidatuur. Door de voorwaardelijke erkenning legt de Vlaamse regering het advies van de experten langs zich neer. We willen steeds een constructieve gesprekspartner zijn, maar wanneer we als landbouwsector met zulke bedenkelijke beslissingen worden geconfronteerd moeten we ons wel kritisch opstellen", zegt Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond.

"Dit proces is tot nu toe een gemiste kans geweest door gebrek aan open dialoog en een gebrek aan inspraak. Nu de parken concreet van start zullen gaan, hopen we dat alle partijen dit alsnog als een kans gaan zien om in constructieve dialoog met de landbouwsector te gaan. De Vlaamse regering heeft altijd gesteld dat er geen bindende engagementen of verplichtingen voor landgebruikers kunnen voortvloeien uit de plannen. We zullen ook dit aspect zeker van nabij blijven opvolgen", besluit Ceyssens.

Meest gelezen