© Parket Limburg

Negen extra huiszoekingen in onderzoek mazoutfraude: gerecht neemt 2 miljoen euro in beslag

Genk/Houthalen-Helchteren/Zonhoven -

Bij nieuwe huiszoekingen in onderzoek naar grootschalige mazoutfraude arresteerden de speurders nog eens vijf personen. Op dit moment heeft het gerecht 2 miljoen euro in beslag genomen.

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Limburg voerde donderdag een tweede reeks huiszoekingen uit in het onderzoek naar grootschalige mazoutfraude. De speurders vielen binnen op negen plaatsen en arresteerden vijf verdachten. Twee van hen zijn na het verhoor voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Tongeren. Een verdachte werd onder elektronisch toezicht geplaatst en de andere mocht onder strikte voorwaarden weer beschikken.

Twaalf aanhoudingen

Met de nieuwe actie staat de teller momenteel op twaalf aanhoudingen waarvan eentje in Nederland en een iemand in Frankrijk. Twee anderen kregen een enkelband en evenveel verdachten hebben voorwaarden opgelegd gekregen, maar mochten na hun voorleiding beschikken.

© Parket Limburg

Daar komt nog eens bij dat het gerecht op dit moment zes benzinestations verzegeld heeft. het gaat om tankstations in Tienen, As, Zutendaal, Hensies, Estaimpuis en Berlaar. Verder werd tot nu toe zo’n 2 miljoen euro in beslag genomen. Het gaat om cash en geld op rekeningen die door het gerecht geblokkeerd werden.

LEES OOK. Negentien arrestaties in gerechtelijk onderzoek naar internationale mazoutfraude en witwassen van crimineel geld

Valse facturatie en spookfirma’s

Het gerechtelijk onderzoek focust op een criminele organisatie met spilfiguren uit Midden-Limburg. Zij hadden een handeltje opgezet waarbij ze rode stookolie via een spookfirma inkochten. Officieel zou de stookolie doorverkocht zijn aan nepbedrijven in het buitenland, maar die facturatie zou als vals bestempeld worden. Op die manier konden de verdachten met ontkleuringsproducten de mazout bleken en via opnieuw valse facturen doorverkopen aan tankstations. Zij boden het op hun beurt aan de gewone particulieren aan als gewone diesel. Op die manier ontdoken de verdachten voor enorme bedragen aan accijnzen.

Van het bleekmiddel hebben de speurders bij hun huiszoekingen nog 1.200 kilo aangetroffen. Dat werd opgeslagen op vier verschillende locaties, waar het ontkleurd werd. Onder meer in een loods in Zutendaal werd zo’n installatie ontdekt. Het onderzoek wordt voortgezet door de FGP Limburg. (ppn)

© Parket Limburg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer