Sihame El Kaouakibi reageert op opduiken van nieuwe vervalste facturen: “Iedereen is onschuldig tot tegendeel bewezen is”

Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi heeft op haar Instagrampagina gereageerd op het nieuws dat haar parlementaire onschendbaarheid opnieuw zou moeten opgeheven worden. Donderdag bracht HLN het nieuws dat er negen nieuwe vervalste facturen zouden zijn opgedoken, maar volgens El Kaouakibi “is enige nuancering op zijn plaats”.

debn

“Al wat er nu voorligt, lag eerder voor”, zegt ze aan haar volgers. “Men doet nu alsof er facturen vervalst zijn, maar dat is niet de betekenis van hetgeen dat voorligt. Je wordt beticht van valsheid, maar daarom zijn ze niet vervalst. Het gaat met andere woorden niet om het vervalsen van facturen, maar wel over het feit dat men in twijfel trekt of een factuur wel voor het juiste project is afgerekend.”

LEES OOK. Parlementaire onschendbaarheid van El Kaouakibi moet opnieuw worden opgeheven wegens nieuwe vervalste facturen

“Daarbij moet ik zeggen dat ik geschrokken ben, omdat we spreken over feiten uit een dossier, gecreëerd na de mediahetze en dus nadat de vzw LGU al in andere handen was. De raadkamer zal oordelen of er voldoende aanwijzingen zijn om tot een proces over te gaan. Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.”

Opheffing onschendbaarheid

Woensdag raakte nog maar bekend dat Sihame El Kaouakibi op 26 oktober voor de raadkamer moet verschijnen. Het parket wil haar vervolgen voor subsidiefraude met haar vzw Let’s Go Urban. Ook voor de vzw en haar partner Erika Xuan Nguyen wordt de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank gevraagd. Donderdag kwam dan aan het licht dat er nog eens negen extra facturen (vier aan de stad Antwerpen en vijf aan de Vlaamse Gemeenschap) vervalst zouden zijn.

Het kabinet van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans bevestigde donderdag aan Belga dat de procureur-generaal in een brief aan het Vlaams Parlement vraagt om de onschendbaarheid van El Kaouakibi opnieuw op te heffen.

LEES OOK. Antwerpen eist meer geld van Sihame El Kaouakibi dan parket: “Onze auditdienst leverde goed werk, we staan sterk”

De onschendbaarheid van El Kaouakibi werd vorig jaar op 19 oktober al opgeheven. Maar omdat de extra onderzoeksdaden gezorgd hebben voor een wijziging van de eindvordering, moet het parlement opnieuw stemmen over de opheffing (omdat die opheffing limitatief was). Concreet zal de Commissie voor de Vervolgingen zich over de vraag tot opheffing moeten buigen, waarna de commissie een advies formuleert aan de plenaire vergadering die dan finaal moet stemmen over de kwestie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER