Op Telegram heeft nieuwsmedium Gaza Now de laatste dagen boodschappen geplaatst, zoals “zware verwoesting in de bezette stad Ashkelon” (links een beeld van de stad). Kamerlid Michael Freilich (N-VA) is op het spoor gekomen dat Gaza Now geld inzamelt via een Belgische rekening.© AFP, Karel Hemerijckx

Nieuwsmedium zamelde geld in voor Hamas via Belgische rekening: “Belangrijke financieringsbron stopgezet”

Het nieuwsmedium Gaza Now, dat nauwe banden heeft met de terreurorganisatie Hamas, heeft sinds de nieuwe uitbraak van het conflict in de Gazastrook dagenlang geld ingezameld via een Belgische rekening. Inmiddels is de rekening bij het financiële platform Wise geblokkeerd.

Christof Willocx

Gaza Now is een nieuwsmedium dat vooral berichten verspreidt via Telegram en via X, de nieuwe naam voor Twitter. Op Telegram heeft het 1,1 miljoen volgers. Op X zijn het er enkele honderdduizenden. Het medium verspreidt ook vaak video’s, bijvoorbeeld van gedode Palestijnse burgers in de Gazastrook.

Op Telegram heeft Gaza Now de laatste dagen boodschappen geplaatst, zoals “zware verwoesting in de bezette stad Ashkelon (Hamas heeft raketten afgevuurd op die zuidwestelijke stad in Israël, red.). Allah is groot, prijs Allah!”.

En bij een filmpje over Palestijnse strijders die een ‘overwinning’ hebben geboekt, schrijft Gaza Now “dit is de vreugde van het Palestijnse verzet om diep in onze bezette Palestijnse gebieden door te dringen, en alle bezetters te elimineren en gevangen te nemen. Ze konden tientallen (Israëlische, red.) soldaten gevangennemen en duizenden soldaten doden en verwonden”. Dat werd gevolgd door een emoticon van een opgestoken duim.

Geld storten op Belgische rekening

Gaza Now heeft deze week op sociale mediakanalen opgeroepen om geld te storten op een Belgische rekening van de betalingsinstelling Wise, een van oorsprong Ests bedrijf dat gespecialiseerd is in internationale betalingen. Kamerlid Michael Freilich (N-VA) is dat op het spoor gekomen en stuurde een brief naar Wise, met de vraag om onmiddellijk actie te ondernemen. “Ik heb Wise erop gewezen dat het makkelijker maken van financiële transacties voor een groepering als Gaza Now in strijd is met zijn interne politiek én met de wettelijke verplichtingen waaraan Wise moet voldoen, zoals het verbod om organisaties te financieren die gelieerd zijn met terrorisme.”

Michael Freilich.© BELGA

“Gaza Now is niet zomaar een nieuwsmedium. Het verheerlijkt terreur”, zegt Michael Freilich. “Het neemt boodschappen over van Hamas. Meer zelfs: Gaza Now weet vaak een halve minuut eerder dan Israël dat er raketten op Israël worden afgevuurd, waardoor nieuws over een raketaanval dus op Gaza Now staat voordat het Israëlische luchtalarm afgaat. Gaza Now is dus zeer nauw verbonden met Hamas. Gelukkig heeft Wise na de ontvangst van mijn brief de rekening van Gaza Now geblokkeerd. Dankzij mij is een belangrijke financieringsbron voor Hamas stopgezet.”

Wise: “We hebben onze monitoring verscherpt”

Wise wil niet bevestigen dat het de rekening van Gaza Now heeft geblokkeerd, of dat het ooit klant is geweest. Het financiële platform verwijst naar de privacywetgeving. Het wil wel een algemene reactie geven. “We zijn gebonden aan strikte regels om het misbruik van onze diensten te voorkomen, en we nemen die verplichting heel serieus”, zegt Thomas Adamski, woordvoerder van Wise. “Sinds de escalatie van geweld in de regio vorig weekend, hebben we onze monitoring nog verscherpt.”

Een anonieme, maar goed geïnformeerde bron bevestigt ons wel dat Wise de rekening van Gaza Now daadwerkelijk heeft geblokkeerd. Volgens die bron zou Wise ook al op de hoogte zijn geweest van het probleem, voordat Michael Freilich er melding van heeft gemaakt.

Thomas Adamski, woordvoerder van Wise.© rr

Cryptomunten

Gaza Now doet nu oproepen om geld te storten met cryptomunten. Dat is een indicatie dat het medium na de blokkering door Wise geen toegang meer heeft tot gewone (bank)rekeningen. Cryptomunten schommelen heel sterk in waarde en worden niet door iedereen als betaalmiddel aanvaard. Ze zijn dus een risicovollere manier om te betalen. Maar Hamas gebruikt ze nu om internationale sancties makkelijker te omzeilen.

Volgens het Israëlische bedrijf BitOK zouden Hamas en aanverwante organisaties in de laatste twee jaar voor ongeveer 41 miljoen dollar aan cryptomunten hebben opgehaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER