VRT-CEO Frederik Delaplace wil na "Godvergeten" debat over uitzenden erediensten: "Moeten we doen alsof er niks gebeurd is?"

Frederik Delaplace, CEO van de VRT, wil het debat op gang zetten over het uitzenden van erediensten. Sinds het programma "Godvergeten", met getuigenissen over seksueel misbruik door geestelijken, krijgt de VRT veel vragen van kijkers en luisteraars over de plaats van erediensten op de openbare omroep. 

De documentairereeks "Godvergeten" over kindermisbruik in de kerk heeft heel wat debatten in gang gezet. Moet de overheid de kerk blijven subsidiëren? Had de politiek eerder moeten ingrijpen? En moet de openbare omroep nog erediensten uitzenden?

Over de laatste vraag wil Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, het gesprek aangaan. Momenteel zendt de openbare omroep op de radio elke week en op tv om de andere week een rooms-katholieke eredienst uit.

BEKIJK - VRT-CEO Frederik Delaplace wil het gesprek openen:

Videospeler inladen...

Overladen door vragen

"Sinds de reeks is uitgezonden worden wij overladen door vragen en opmerkingen van luisteraars en kijkers", zegt Delaplace. "Wetend wat er recent aan het licht is gekomen rond de werking van de katholieke kerk, vind ik dat we als openbare omroep vragen moeten stellen over de uitzending van erediensten. Moeten we zondag om 10 uur doen alsof er niks is gebeurd?"

De VRT is altijd heel streng als er grensoverschrijdend gedrag bij een acteur in een fictiereeks aan het licht komt, zegt Delaplace. "Dan halen we die reeks meteen uit het aanbod om onze luisteraars en kijkers te beschermen."

Meer investeren in zingeving

Delaplace benadrukt dat het belangrijk is dat er geen onschuldige mensen getroffen worden door eventuele beslissingen, door hen hun religie en zingeving te ontnemen. Maar volgens hem is het nuttig voor de openbare omroep om mee te evolueren met de samenleving.

"Het zou misschien best wel aangewezen zijn om meer te investeren in zingeving in het algemeen, en minder in de uitzending van erediensten", besluit Delaplace.

"Niet overhaast"

Ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi benadrukt in een reactie dat de VRT een rol moet blijven spelen op vlak van zingeving. "Veel senioren zijn niet goed te been en willen van die zingeving genieten", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "De VRT moet er voor iedereen zijn, ook voor een doelgroep die vandaag misschien niet de allergrootste is. Het kind met het badwater weggooien, dat gaat niet op."

BEKIJK - Sammy Mahdi is niet enthousiast over het idee:

Videospeler inladen...

Mahdi's partijgenoot en bevoegd minister van Media Benjamin Dalle wil geen overhaaste beslissingen op dat vlak. "Dit vraagt een grondig debat over de manier waarop erediensten, religie en spiritualiteit een plaats hebben op de VRT. De VRT heeft daar een belangrijke rol in te spelen. Laten we ook niet vergeten dat de uitzending van de eredienst op zondag voor heel wat mensen een houvast blijft. Vaak zijn dit oudere, minder mobiele mensen. We mogen hen niet uit het oog verliezen. Er zijn ook vele geëngageerde mensen actief binnen de Katholieke Kerk die niets met misbruik te maken hebben. Bovendien is het aanbod erediensten op de VRT breder dan enkel de katholieke erediensten."

"Tienduizend kijkers en luisteraars gestraft"

"Het in vraag stellen van de uitzendingen van erediensten op VRT doet de wenkbrauwen fronsen", zegt Geert De Kerpel, de woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie in een reactie aan Kerknet, het online portaal van de Katholieke Kerk in Vlaanderen.

Volgens De Kerpel wordt daarmee de hele hoop gestraft voor de daden van een ander. "Worden de vele tienduizenden trouwe kijkers en luisteraars dan gestraft voor datgene waar zij toch helemaal geen verantwoordelijkheid in dragen? En uiteraard even boos, verontwaardigd en ontgoocheld over zijn als eenieder ander."

Aandacht voor religie zou vanzelfsprekend moeten zijn op een openbare omroep.
Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie

Volgens De Kerpel is het een taak van de openbare omroep om ruimte te maken voor religie in het aanbod. "Het overgrote deel van de mensen wereldwijd omschrijft zich als gelovig, ervaart religie als zinvol en staat mee vanuit de religieuze overtuiging in het leven. Aandacht voor religie, wat nog anders is dan louter voor zingeving, zou dan ook vanzelfsprekend dienen te zijn op een openbare omroep. Mediaminister Dalle roept in zijn reactie terecht op om niet overhaast te werk te gaan maar grondig te reflecteren over de plaats van religie en zingeving op de openbare omroep", klinkt het. 

Meest gelezen