Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. Democratische parlementsleden verhogen druk op Biden wegens steun aan Israël

Live - Crisis Midden-Oosten. Democratische parlementsleden verhogen druk op Biden wegens steun aan Israël
Beeld AP

De strijd tussen Israël en Hamas is geëscaleerd sinds de bloedige aanval door Hamas op 7 oktober 2023. Intussen slaat het conflict over naar andere gebieden van het Midden-Oosten, zoals Iran, Libanon en Jemen. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Profiel. VS willen ingrijpen bij berucht Israëlisch bataljon, dat ongestraft zijn eigen regels volgt

• Achtergrond. Hoe oorlog in Gaza vrijheid van meningsuiting bedreigt aan Amerikaanse universiteiten

• Interview. Oprichter Bellingcat: ‘Het interessantste voor ons zijn de video’s van Israëlische militairen op sociale media. Die soldaten gedragen zich soms vreselijk

Live

  1. Delegatie Hamas aangekomen in Egypte voor overleg over bestand

    Onderhandelaars van Hamas zijn zaterdag gearriveerd in Egypte, berichten Egyptische media. In dat land wordt onderhandeld over een nieuw bestand in de Gazastrook. Hamas moet nog laten weten of het instemt met een voorstel dat nu op tafel ligt. Dat voorziet in een tijdelijk staakt-het-vuren en de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen.

    In Egyptische media wordt alvast melding gemaakt van "aanzienlijke vooruitgang" in de onderhandelingen met Hamas en Israël. Over de meeste twistpunten zou overeenstemming zijn bereikt. De betrokken partijen hebben dat zelf nog niet bevestigd.

    Een hoge Israëlische bron omschreef de verwachte reactie van Hamas tegenover de Amerikaanse nieuwssite Axios eerder als een "ja, maar". Daarmee wordt bedoeld dat de groep naar verwachting positief zal reageren op het huidige voorstel, maar waarschijnlijk ook nog aanvullende eisen heeft.

  2. Premier De Croo verwerpt kritiek dat Belgische regering vijandig staat tegenover Israël

    Premier Alexander De Croo verwerpt de kritiek dat België een sterke vijandigheid zou vertonen tegenover Israël. "Ik verwerp die kritiek en vind ze zelfs gevaarlijk", zegt hij als antwoord op een open brief van twee Joodse organisaties die vorige maand werd gepubliceerd.

    De CCOJB en het Forum der Joodse Organisaties verweten de federale regering een anti-Israëlische houding en vroegen dat er een onafhankelijke nationale coördinator zou worden aangesteld om een strategie te ontwikkelen tegen antisemitisme.

    In een schriftelijk antwoord ontkent de premier de verwijten. De reactie dateert al van Pesach, het joodse paasfeest, op 23 april. Premier De Croo beklemtoont in zijn brief "dat de bezorgdheden van de Joodse gemeenschap in België hem na aan het hart liggen". Hij herinnert eraan dat de Belgische regering "de barbaarse terreuraanslag van Hamas op 7 oktober ten stelligste en veelvuldig heeft veroordeeld". De regering heeft ook altijd gepleit voor de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gegijzelden. "Het recht op zelfverdediging en veiligheid van de bevolking van Israël is evident", klinkt het nog. "Antisemitisme is altijd verwerpelijk en de toename van antisemitisch geweld nemen we bijzonder ernstig."

    Tegelijk vraagt premier De Croo ook begrip voor het leed van de Palestijnse bevolking in Gaza waarvan duizenden onschuldige burgers het leven hebben gelaten. Daarom moet kritiek op de regering van premier Netanyahu "mogelijk zijn en mag nooit verengd worden tot kritiek op Israël. Meer zelfs, het is onze plicht kritisch te staan ten opzichte van een regering waarin radicale extremisten voor omvolking en territoriumuitbreiding pleiten", klinkt het in de antwoordbrief.

    Volgens de premier is het Belgische beleid "gebaseerd op de fundamenten van het internationale recht, op de nood aan proportionaliteit en op het feit dat deze Israëlische regering geen geloofwaardig plan voor een politiek duurzame oplossing op tafel heeft gelegd."

    Beeld Photo News
  3. Democratische parlementsleden verhogen druk op Biden wegens steun aan Israël

    Meer dan tachtig parlementsleden van de Democratische partij hebben er vrijdag bij de Amerikaanse president Joe Biden op aangedrongen om een stopzetting van de wapenleveringen aan Israël te overwegen. Ze willen dat Biden, die zelf ook deel uitmaakt van Democratische partij, die wapenleveringen een halt toeroept zolang Israël de humanitaire hulp aan de Gazastrook blokkeert.

    In een brief aan de president uiten de 86 leden van het Huis van Afgevaardigden hun "ernstige bezorgdheid" over "het opzettelijk ophouden van humanitaire hulp" voor de inwoners van de Gazastrook. Israël draagt op die manier bij aan een "ongeziene humanitaire catastrofe" in het gebied, zo luidt de kritiek.

    Er wordt dan ook in twijfel getrokken of Israël zich houdt aan de 'US Foreign Assistance Act'. Volgens een bepaling in die wet moeten landen het humanitair recht naleven wanneer ze door de VS gefinancierde wapens ontvangen.

    Biden moet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk maken dat elke belemmering van de hulpverlening aan Gaza "zijn aanspraak op verdere offensieve veiligheidshulp van de Verenigde Staten in gevaar brengt", melden de parlementsleden. "We verwachten dat de regering ervoor zorgt dat Israël de bestaande wetgeving naleeft en alle denkbare stappen neemt om een verdere humanitaire ramp in Gaza te voorkomen."

  4. Blinken: 'Hamas enige obstakel voor staakt-het-vuren in Gaza'

    Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Hamas nog het enige obstakel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Arizona, voorafgaand aan de geplande aankomst van een Hamas-delegatie in de Egyptische hoofdstad Caïro op zaterdag voor gesprekken over zo'n gevechtsstop.

    "We wachten af of zij een 'ja' als antwoord kunnen geven op het staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars", zei Blinken over Hamas. "De realiteit is op dit moment dat Hamas het enige is dat tussen de mensen in Gaza en een staakt-het-vuren in staat."

    Blinken waarschuwde op dezelfde bijeenkomst echter ook dat een grote Israëlische aanval op de drukke stad Rafah in de Gazastrook onacceptabel is. Israël heeft volgens hem geen plan gepresenteerd om burgers te beschermen bij zo'n aanval. "Zonder een dergelijk plan kunnen we een grote militaire operatie in Rafah niet steunen, omdat de schade die dat zou aanrichten groter is dan wat acceptabel is," zei hij.

    Israël heeft Hamas een week de tijd gegeven om in te stemmen met zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Doet Hamas dit niet, dan beginnen de Israëli's hun al weken geleden aangekondigde grondoffensief in Rafah. Dat zeiden Egyptische functionarissen vrijdag tegen de Wall Street Journal.

  5. VN beschuldigen Israëlische burgers van beschadigen hulpgoederen

    De Verenigde Naties hebben Israëlische burgers beschuldigd van het moedwillig beschadigen van hulpgoederen vanuit Jordanië die bestemd waren voor de Gazastrook.

    Het konvooi vervoerde voedselpakketten, waaronder suiker, rijst, aanvullende voeding en melkpoeder, zei de adjunct-woordvoerder van de VN Farhan Haq vrijdag.

    Een beperkte hoeveelheid daarvan was donderdag tijdens een reis door de Westelijke Jordaanoever uitgeladen en beschadigd door Israëlische burgers. "Dit incident zal in eerste instantie geen invloed hebben op verdere hulpleveringen vanuit Jordanië. De vrachtwagens zijn nu aangekomen in de Gazastrook en zullen volgens plan worden verdeeld."

    Haq waarschuwde opnieuw voor een Israëlisch militair offensief in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, waar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer dan 1,2 miljoen Palestijnse burgers bescherming zoeken tegen de gevechten in andere delen van het afgesloten kustgebied.

    Verwijzend naar het Kinderfonds van de VN vestigde de VN-woordvoerder in het bijzonder de aandacht op het lot van de ongeveer 600.000 kinderen in de stad, die grenst aan Egypte. "Bijna allemaal zijn ze gewond, ziek, ondervoed, getraumatiseerd of gehandicapt." Een offensief zou een nieuwe catastrofe voor hen betekenen, zei hij. 

    Beeld ANP / EPA
  6. Lichaam vermeende Israëlische gijzelaar gevonden in graf van slachtoffer 7 oktober

    Het Israëlische leger heeft het lichaam van de 24-jarige Elyakim Libman gevonden op Israëlisch grondgebied, in het graf van een slachtoffer van de bloedige aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar. Dat bevestigt het Israëlische leger na berichtgeving in Israëlische media. De jonge Israëliër stond op de lijst van de gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, maar werd zeer waarschijnlijk al op 7 oktober gedood.

    Libman werkte die dag als beveiliger op het dancefestival Supernova, dat in het zuiden van Israël werd gehouden, enkele kilometers van de grens met de Gazastrook. Nadat ze door het grenshek van Gaza waren gebroken, trokken tientallen gewapende terroristen van Hamas het festivalterrein op en openden het vuur op de duizenden aanwezigen. Libman zou verschillende mensen hebben geholpen het bloedbad te ontvluchten, maar raakte zelf vermist.

    De terroristen doodden meer dan tweehonderd mensen op het festival en ontvoerden tientallen anderen. In totaal werden op 7 oktober zeker twaalfhonderd mensen vermoord. In de chaos die volgde moet het lichaam van Libman zijn zoekgeraakt.

    Het Israëlische forensisch instituut heeft afgelopen periode tientallen graven van slachtoffers opgegraven. Bij dit onderzoek werd een lichaamsdeel van Libman gevonden, wat er op kan wijzen dat hij niet gegijzeld was. Het leger zegt dat zijn lichaam uiteindelijk is teruggevonden in het graf van een vrouw die op de parkeerplaats van het festival werd gedood.

    Carlijn van Esch

  7. Hamas morgen naar Egypte voor gesprekken over staakt-het-vuren

    Een delegatie van Hamas zal morgen naar Caïro afreizen voor nieuwe gesprekken over een staakt-het-vuren met Israël. Dat bevestigt Hamas aan persbureau Reuters.

    Egypte stelt zich samen met de VS en Qatar op als bemiddelaar tussen Israël en Hamas. Onduidelijk is of er morgen ook delegaties van een van de andere partijen aanwezig zullen zijn.

    De bal in de onderhandelingen ligt bij Hamas. Dat zou onder meer een gegarandeerd einde van de oorlog eisen, iets waar Israël niet aan wil voldoen. Bloomberg meldde vandaag dat Israël binnen een week een deal met Hamas wil bereiken en dat het anders een grondoffensief op Rafah begint. Deze berichten zijn (nog) niet bevestigd.

    Dylan van Bekkum

  8. Houthi-rebellen dreigen met aanslagen op schepen in Middellandse Zee

    De Houthi-rebellen die gebaseerd zijn in Jemen hebben er nu ook mee gedreigd om schepen aan te vallen in de Middellandse Zee, uit protest tegen de oorlog in Gaza, zei de militaire woordvoerder Yahya Saree vrijdag in een toespraak. Het is niet duidelijk of de rebellen hiertoe in staat zijn. Het gebied ligt op zo'n 1.900 kilometer van Jemen.

    De aanvallen sinds november vorig jaar, met drones en raketten, beperken zich tot nu toe tot schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Het is ook niet de eerste keer dat de rebellen, die de steun krijgen van Iran, ermee dreigen om hun acties uit te breiden.

    Yahya Saree.Beeld ANP / EPA

    "We starten de vierde fase, waarbij alle schepen die onderweg zijn vanaf de Middellandse Zee naar Palestijns bezet gebied en die in ons bereik liggen, worden geviseerd", aldus Saree.

    De aanvallen van de Houthi's zijn gericht tegen Israël, dat oorlog voert tegen de extremistische Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook. Ook schepen met een Amerikaanse of Britse link worden geviseerd. De woordvoerder van de rebellen waarschuwde Israël vrijdag om de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook niet aan te vallen.

  9. Gazaanse arts overleden in Israëlische detentie

    Een Gazaanse arts is na meer dan vier maanden detentie in Israël overleden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee Palestijnse organisaties die zich inzetten voor Palestijnse gevangenen. Het gaat om Adnan Al-Bursh, die aan het hoofd stond van de orthopedische afdeling in het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad.

    Het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid, dat onder controle staat van Hamas, meldde afgelopen december dat het Israëlische leger Al-Bursh samen met tien andere artsen had gearresteerd in het vluchtelingenkamp bij Jabalia. Hij zou twee weken geleden dood zijn verklaard door de Israëlische autoriteiten.

    Artsenorganisaties maken zich al langer zorgen om Israëlische aanvallen op hulpverleners in de Gazastrook. Het Gazaanse gezondheidsministerie zegt dat inmiddels bijna 500 artsen zijn gedood door Israël. Na verschillende Israëlische invallen in ziekenhuizen sprak de Wereldgezondheidsorganisatie onlangs nog over de ‘systematische ontmanteling van gezondheidszorg’ in Gaza.

    Thom Canters

  10. VS: Hamas nam eerste hulptransport in beslag dat Gaza bereikte via heropende grensovergang

    Hamas zou het eerste hulptransport dat de Gazastrook via een heropende grensovergang in het noorden heeft bereikt in beslag hebben genomen. Dat stelt Matthew Miller, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisteren passeerde een hulpkonvooi afkomstig uit Jordanië de grensovergang bij Erez.

    Israël kondigde vorige maand onder hevige internationale druk aan de grensovergang te heropenen. Internationale hulporganisaties waarschuwen al maanden dat met name in het noorden van de Gazastrook de nood onder de bevolking hoog is. Hulpkonvooien die via de zuidelijke grensovergangen bij Rafah en Kerem Shalom binnenkomen bereiken nauwelijks het noorden, dat wordt bewaakt door Israël.

    Volgens Miller zou Hamas de hulpgoederen hebben ontfutseld van een derde partij die de distributie in Gaza zou organiseren. De Verenigde Naties zouden inmiddels de hulpgoederen terug hebben gekregen of daar in ieder geval mee bezig zijn.

    Israël beschuldigt Hamas er al langer van dat het hulpgoederen steelt die de Gazastrook bereiken. Hulporganisaties stellen tegelijkertijd dat Israël niet genoeg humanitaire hulp de grenzen over laat gaan. Cogat, de verantwoordelijke Israëlische dienst, meldde gisteren dat het 400 vrachtwagens binnen had gelaten. Voor de oorlog waren dat er nog zo’n 500 per dag.

    Thom Canters