De vijfsecondenregel: is het echt veilig om voedsel dat op de grond viel snel op te rapen en nog op te eten?
Je hebt vast al gehoord van de vijfsecondenregel: als je eten dat op de grond is gevallen binnen de vijf seconden opraapt, dan is het voedsel nog niet besmet met bacteriën. Maar klopt dat wel? En kan je eventuele microben van je voedsel vegen of blazen? Twee microbiologen geven het antwoord.
Wil je voeding die op de vloer is gevallen toch nog opeten, dan zijn er volgens levensmiddelenmicrobioloog Gerrieke van Middendorp van de Wageningen Universiteit een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het type vloer is één van die factoren. Het ligt er namelijk aan hoeveel oppervlakte van de vloer met het voedsel in contact is gekomen. Bij een glad oppervlak is er een groter contact met de voeding dan bij een tapijt. In principe komen er bij een gladde vloer dus meer bacteriën van de vloer in contact met het eten.
Natuurlijk maakt niet alleen het type vloer uit, maar ook hoe proper die vloer is. In het algemeen wordt een gladde vloer vaker en makkelijker schoongemaakt dan een tapijt. In dat oude Perzische tapijt zullen dan ook naar alle waarschijnlijkheid toch meer bacteriën zitten dan op die gladde keukentegels.
Een tiende van een seconde
Verder is het type voedsel dat op de grond valt belangrijk. Dat heeft te maken met hoe bacteriën zich voortbewegen. “Bacteriën kunnen niet vliegen, lopen of springen”, vertelt Gerrieke. “Ze zijn voor hun vervoer vooral afhankelijk van lucht- en waterstromen. Als je nat voedsel laat vallen, zijn bacteriën op de vloer daarom goed in staat om zich naar het eten te verplaatsen. Op een stukje watermeloen zitten binnen één tiende van een seconde al veel bacteriën. Laat je daarentegen een droge boterham vallen, dan is in diezelfde tijd nog maar een klein deel van de bacteriën overgedragen.”
Wát je precies morst op de vloer is van doorslaggevender belang dan hoelang het er blijft liggen.
We weten dit allemaal dankzij de inzet van wetenschappers aan de Amerikaanse Rutgers University, die verschillende soorten voedsel op verschillende type vloeren lieten vallen in een experiment. Ze lieten het eten daar één seconde tot vijf minuten lang liggen en keken vervolgens hoeveel bacteriën erop zaten. Wát je precies morst op de vloer is van doorslaggevender belang dan hoelang het er blijft liggen, besloten de wetenschappers.
Even blazen en opeten maar?
Dus: wat klopt er dan van die vijfseconderegel? “Die geldt in ieder geval niet voor nat voedsel”, benadrukt Gerrieke. In een tiende van een seconde kun je dat gevallen eten nooit oppakken. Bij droog eten kan het wel lonen om het snel op te pakken, maar ook dan zullen er al wel wat bacteriën op zitten. “Het heeft ook geen zin om over het opgeraapte voedsel te wrijven of erop te blazen, zoals veel mensen doen. Daarmee krijg je de bacteriën niet weg”, vult voedselveiligheidsexpert en microbioloog Liesbeth Jacxsens van de UGent aan.
De kans is groter dat je ziek wordt wanneer je in huis je schoenen niet uittrekt.
Helemaal voorkomen dat er bacteriën op je eten komen wanneer je iets laat vallen, kan dus niet. Hoe erg is dat dan? Dat valt volgens de microbioloog wel mee. “Heel veel bacteriën deugen. Slecht een klein deel kan je echt ziek maken. Er zijn miljoenen soorten bacteriën, maar er zijn er maar een honderdtal die in je darmen ziekte kunnen veroorzaken. Zo geldt dat ook voor bacteriën op de grond: de kans is klein dat er toevallig net op die plek waar jij je eten hebt laten vallen zo veel ‘slechte bacteriën’ zitten dat je er meteen ziek van wordt.”
De kans is volgens Jacxsens echter wel groter wanneer je in je huis je schoenen niet uittrekt: bacteriën in uitwerpselen vinden zo makkelijk hun weg naar binnen. Of je ziek wordt, hangt daarentegen niet alleen af van de meegelifte bacterie, maar ook van je eigen immuunsysteem. “Een gezonde volwassene kan wel wat hebben”, zegt Jacxsens. “Maar met kleine kinderen, zwangere personen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem is het toch beter om wat voorzichtiger te zijn.” Toch maar oprapen en in de vuilbak gooien dan maar.
KIJK. Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit hoe de vijfsecondenregel wetenschappelijk getest werd.
Lees ook:
Dit doet zout met het eten in je kookwater: “Achteraf met zout strooien heeft niet hetzelfde effect”
Waarom je ook avocado’s en bananen best wast voor je ze opeet (zelfs al eet je die schil niet mee op)
“Daarom worden eieren in de supermarkt niet koel bewaard, maar doe je dat thuis best wél”: voedingsexperts scheiden 9 feiten van fabels (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij brand of diefstal bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?