Waar moet je op letten als je je woonlening vervroegd terugbetaalt?

Wanneer je voldoende geld hebt gespaard, kan je een deel van je woonlening vervroegd terugbetalen. Op die manier kan je onder meer het mes zetten in de interesten die je de bank verschuldigd bent. Maar waar moet je rekening mee houden?

Waarom is dit belangrijk?

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij een vraag van een lezer. Die vroeg zich af waar je moet op letten als je een woonlening vervroegd wilt terugbetalen. Heb je ook een vraag voor de redactie? Twijfel niet, en stuur die naar dit adres.

Context: Je woonkrediet vervroegd terugbetalen heeft natuurlijk één groot pluspunt: je ziet (een deel vaan) de schulden wegvallen. Zodra je een woonlening volledig hebt afbetaald, kan je maandelijks meer geld sparen of beleggen.

  • Wie vroeger terugbetaalt, kan ook vragen om de premies van de schuldsaldoverzekering te herzien, omdat er minder kapitaal te verzekeren valt.
  • Bij een gedeeltelijke terugbetaling zorg je er dan weer voor dat de maandlast lichter wordt.

Verlies de wet niet uit het oog: Volgens de wet mag je eenmaal per jaar (een deel van) het hypothecair krediet terugbetalen.

  • Maar: Voor terugbetalingen van minstens 10 procent van het uitstaande kapitaal geldt de beperking tot een keer per jaar niet. 

Verlies dit niet uit het oog bij vervroegde terugbetaling woonlening

Opgelet: Een vervroegde stopzetting is niet zonder gevolgen.

  • Kredietnemers die nog genieten van de (Vlaamse of federale) woonbonus verliezen dat fiscaal voordeel als het krediet wordt stopgezet.
    • In Vlaanderen werd de woonbonus begin 2020 afgeschaft. In ruil kwam er een verlaging van de registratierechten tot 6 procent. In 2022 werd die belasting verder verlaagd tot 3 procent voor wie een eigen en enige woning koopt.
    • Vanaf 2024 verdwijnt de federale woonbonus. Dat is een belastingvoordeel voor de tweede woning.
  • De bank verliest interesten bij zo’n operatie dus die rekent daarom een wederbeleggingsvergoeding aan. Die mag niet meer bedragen dan drie maanden interest op het terugbetaalde bedrag.
  • Zelfs als je een woonlening volledig hebt terugbetaald, rust daar nog een hypotheek op. Die waarborg, die de kredietgever het recht geeft om de woning bij wanbetaling te verkopen, geldt dertig jaar. Je moet daarom langsgaan bij een notaris voor de handlichting van de hypotheek als je je huis of appartement wenst te verkopen na de volledige terugbetaling van het krediet. Prijskaartje: zo’n 500 euro.

(nd)

Meer