Archiefbeeld: Michael Cain in "Kingsman: Secret Service".
Editorial use only. No merchandising or book covers. This is a publicly distributed handout. Access rights only, no license of copyright provided.

Zijn hoofdrol in "The Great Escaper" was de laatste: acteur Michael Caine (90) gaat (nu echt) met pensioen

De intussen 90-jarige Britse acteur Michael Caine, bekend van films als "Get Carter", "The Italian Job" en "Interstellar", gaat met pensioen. Dat heeft hij bevestigd aan de BBC. Hij neemt daarmee de beslissing die hij al jaren aankondigde, maar toch telkens weer uitstelde.

"Ik blijf maar zeggen dat ik met pensioen ga. Wel, dat is nu ook echt het geval", zo zegt Michael Caine aan BBC Radio 4. Caine heeft met zijn hoofdrol in de film "The Great Escaper" zo zijn laatste kunststukje afgeleverd. Daarin speelt hij een veteraan van WOII die uit zijn rusthuis ontsnapt om de herdenking van D-Day in Frankrijk mee te kunnen vieren. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

"Ik heb geconcludeerd: ik heb een film gehad waarin ik de hoofdrol gespeeld heb en ik heb ongelooflijke recensies gekregen. Wat ga ik nog doen dat dit zal overtreffen?", redeneert Caine. Bovendien, zo klinkt het nog, liggen op zijn gezegende leeftijd de grote rollen niet meer voor het oprapen.

"De enige rollen waarop ik nu nog aanspraak kan maken, zijn 90 jaar oude mannen. Of misschien 85. Maar die zullen niet meer de hoofdrol zijn. In de plaats van mannen van 90 gaan dat jonge, knappe jongens en meisjes zijn. Dus dan dacht ik: dan kan ik nu evengoed vertrekken."

BEKIJK - De trailer van "The Great Escaper":

Terzijde: ook vóór "The Great Escaper" beschouwde Michael Caine zichzelf al min of meer als "gepensioneerd acteur". Hij weigerde de rol zelfs tot driemaal toe voor hij "ja" zei. Caine heeft in het verleden bovendien al meermaals gesuggereerd dat hij met pensioen zou gaan, voornamelijk door gezondheidsproblemen, maar kwam daar telkens op terug.

Indrukwekkende carrière

Sowieso heeft Caine - of beter "Sir Michael", want hij werd geridderd in 2000 - er een bewonderenswaardige carrière opzitten, die maar liefst 7 decennia overspant. Al in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw vertolkte hij belangrijke rollen in films als "The Italian Job", "Alfie" en "Get Carter". Maar voor jongere filmfans is hij misschien meer bekend van zijn rol in verschillende "Batman"-films (hij speelt er Alfred Pennyworth), in "Interstellar" (professor Brand) of "Tenet" (Michael Crosby).

De jonge Michael Caine bij de opnames van "Gambit" in 1966.

Doorheen zijn carrière verzamelde hij 6 Oscarnominaties, waarvan hij er 2 verzilverde (voor zijn bijrollen in "Hannah and Her Sisters" en in "The Cider House Rules"). Hij is samen met Jack Nicholson en Paul Newman een van de drie acteurs die in 5 verschillende decennia een Oscarnominatie kreeg. 

Michael Caine werd op 14 maart 1933 geboren als Maurice Joseph Micklewhite. Voor zijn artiestennaam haalde hij inspiratie uit de film 'The Caine Mutiny' (waarbij Caine de naam is van een schip) uit 1954. Pas in 2016 liet hij zijn naam ook officieel veranderen.

Meest gelezen