Vlaams Belang stelt als eerste partij al haar lijsttrekkers voor, en verrast met Lode Vereeck op Antwerpse Kamerlijst

Lode Vereeck.© luc daelemans

Vlaams Belang heeft als eerste partij al haar lijsttrekkers voor volgend jaar bekendgemaakt. In de provincie Antwerpen krijgt voorzitter Tom Van Grieken het gezelschap van Lode Vereeck. Hij is ex-Open VLD en ex-Lijst Dedecker.

Pieter Lesaffer

Tot nog toe werkte Lode Vereeck achter de schermen van Vlaams Belang, maar nu treedt hij uit de schaduw. Bij de verkiezingen van 9 juni 2024 wordt hij in de provincie Antwerpen lijsttrekker voor de Kamer. De andere Antwerpse lijsttrekker is Tom Van Grieken voor het Vlaams Parlement.

Vereeck heeft al een bochtig politiek traject afgelegd. Hij begon oorspronkelijk bij Open VLD, maar toen Jean-Marie Dedecker LDD oprichtte, sprong hij op die trein. Hij werd Vlaams Parlementslid en keerde daarna weer terug naar Open VLD. Ook in Diepenbeek, waar hij woonde, was hij actief - intussen woont hij in Kalmthout in de provincie Antwerpen.

Vereeck was ook hoogleraar economie aan de Universiteit Hasselt, maar werd in 2019 ontslagen na beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag tegenover studentes. Daarna vond hij onderdak bij Vlaams Belang, eerst als medewerker bij de Europese fractie, daarna werd hij hoofd van de studiedienst.

In die rol liet Vereeck zich intern regelmatig opmerken. Zo schreef hij samen met Kamerfractieleider Barbara Pas een boek over de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en organiseerde daarover debatavonden. Hij was ook een van de sprekers op het sociaaleconomisch congres van de partij enkele weken geleden.

Nieuw gezicht

Ook in Vlaams-Brabant komt Vlaams Belang met een nieuw gezicht. De 24-jarige Britt Huybrechts, voormalige preses van KVHV. Zij volgt er Dries Van Langenhove op als lijsttrekker voor de Kamer.

LEES OOK. Britt Huybrechts (24) volgt Dries Van Langenhove op als lijsttrekker voor Vlaams Brabant: “Ik wil België op grondvesten doen daveren”

Verder zijn het allemaal zittende parlementsleden die de lijsten trekken. Klaas Slootmans trekt opnieuw de lijst voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant. In West-Vlaanderen is dat Kamerlid Wouter Vermeersch, die dit weekend in de peiling in de centrumsteden trouwens opvallend goed scoorde in Kortrijk. Voor het Vlaams Parlement is dat Immanuel De Reuse uit Roeselare, waar Vlaams Belang in diezelfde peiling ook goed scoorde.

LEES OOK. PEILING. In één stad veegt Vlaams Belang iedereen van de kaart: zo stemmen inwoners van 13 Vlaamse centrumsteden één jaar voor de verkiezingen

In Oost-Vlaanderen trekt opnieuw het duo Guy D’Haeseleer (Vlaams Parlement), die in Ninove lokaal heel populair is, en Kamerfractieleider Barbara Pas (Kamer) de lijsten. In Limburg trekt fractieleider Chris Janssens de lijst voor het Vlaams Parlement en Kamerlid Annick Ponthier voor de Kamer.

Voor de Europese lijst had partijnestor Gerolf Annemans eerder aangekondigd dat hij geen lijsttrekker meer zou zijn. Hij staat volgend jaar op de derde plaats. Europees lijsttrekker wordt Tom Vandendriessche, die nu ook al in het Europees Parlement zit.

Uitdaging

Daarmee is Vlaams Belang de eerste partij die de volledige lijst van lijsttrekkers klaar heeft. De partijraad gaf daarvoor zaterdag groen licht. Het worden ook belangrijke verkiezingen voor Vlaams Belang. Ze is nu wel de grootste partij in de peilingen, maar de vraag is of ze dat ook kan omzetten in regeringsdeelname.

Voorzitter Tom Van Grieken hoopt in ieder geval om als grootste partij het initiatief te kunnen nemen voor de Vlaamse regeringsvorming. Dan ligt de bal in het kamp van N-VA om al dan niet in te gaan op de vraag om met Vlaams Belang te besturen.

Daarom ook zijn voor Vlaams Belang de verkiezingen voor het Vlaams Parlement veel belangrijker dan de federale verkiezingen. Niet enkel om ideologische redenen, maar omdat dit het enige niveau waar ze misschien kans maakt het cordon sanitaire te doorbreken. In een federale regering, waarin per definitie ook Franstalige partijen zitten, is daar geen sprake van.

LEES OOK. “Dat nooit meer”: hoe Vlaams Belang de knop omdraaide na mislukte gesprekken met Bart De Wever in 2019

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen