Wenen zal veto stellen tegen nieuwe onderhandelingen met Turkije

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, heeft aangekondigd dat hij zijn veto zal stellen tegen de opening van een nieuw hoofdstuk in de onderhandelingen met Turkije over de toetreding tot de Europese Unie. Hij ziet ook geen toekomst voor het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije.
Sebastian Kurz (archieffoto).

"Ik heb een zetel en een stem in de raad van ministers van Buitenlandse Zaken. Daar wordt (unaniem) bepaald of een nieuw onderhandelingshoofdstuk met Turkije wordt geopend. En daar ben ik tegen", zo zei de politicus van de conservatieve partij ƖVP dit weekend aan de Weense krant Kurier.

Kurz zei aan de krant dat alle toetredingsonderhandelingen met Turkije gestaakt moeten worden.

Het land voldoet volgens de Oostenrijkse minister ook niet aan de criteria voor een liberalisering van de visumplicht, een eis van Turkije. Daardoor staat het vluchtelingenakkoord op de helling. "De vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije zal niet standhouden", zo zei Kurz.

Hij vindt het bedenkelijk dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan de vluchtelingenovereenkomst vasthoudt. "Ik vindt het problematisch dat men omwille van deze asieldeal wegkijkt van schendingen van grondrechten in Turkije. We kunnen en mogen dat als EU niet aan Ankara overlaten en ons verder dingen laten afdwingen", zei Kurz aan de krant Ɩsterreich.

De EU moet haar buitengrenzen zelf beschermen en mag daarvoor niet afhangen van Turkije, zo stelde hij.

Eerder had de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern al latenĀ  verstaan dat de Europese Unie de toetredingsgesprekken met Turkije moet "resetten".

Meest gelezen