© X

Louvre in Parijs en kasteel van Versailles ontruimd en gesloten “om veiligheidsredenen”

Het Louvre in Parijs, het grootste museum ter wereld, is zaterdag rond de middag “om veiligheidsredenen” ontruimd en gesloten. Enkele uren later werd ook het kasteel van Versailles ontruimd vanwege een bomalarm.

gli
Bron: BELGA

De sluiting van het Louvre werd aangekondigd op X, het vroegere Twitter. Een woordvoerder van het museum voegde nadien toe dat er “een geschreven boodschap werd ontvangen waarin sprake was van een risico voor het museum en de bezoekers”. Daarop werd beslist om de bezoekers te evacueren en de deuren voor de rest van de dag te sluiten, “om de nodige checks te kunnen doen”.

Het kasteel van Versailles, één van de toeristische toppers in Frankrijk, moest zaterdagnamiddag ook ontruimd worden vanwege een bomalarm, zo meldt de politie. De melding kwam via een anoniem bericht op de website moncommissariat.fr, zo vertelde een bron dicht bij de zaak aan AFP. Dezelfde bron zei dat het monument zaterdag niet heropend zal worden.

Het dreigingsniveau in Frankrijk werd vrijdag opgetrokken naar het hoogste niveau, “urgence attentat”, na een mesaanval in het Noord-Franse Arras waarbij een leraar om het leven kwam en drie anderen gewond raakten. De Franse president Emmanuel Macron noemde de mesaanval het resultaat van “barbaars islamitisch terrorisme”.

In alle Franse scholen zal maandag om 14 uur een minuut stilte worden gehouden ter herinnering van de dodelijke steekpartij in Arras vrijdag. Dat heeft minister van Onderwijs Gabriel Attal zaterdag aangekondigd. Leerkrachten zullen maandag de eerste twee lesuren de tijd krijgen om te overleggen en het eerbetoon voor te bereiden. Om 10 uur zullen de lessen dan aanvatten. Leraren moeten “samenkomen” en “zich kunnen voorbereiden op de terugkeer van hun leerlingen”, vindt minister Attal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer