Vlaamse overheid waarschuwt voor CO-vergiftiging: dit zijn de symptomen en zo kan je een intoxicatie voorkomen

De Vlaamse regering lanceert een campagne om ons te waarschuwen voor een CO-vergiftiging. CO of koolstofmonoxide is een geurloos gas dat onder meer verspreid wordt door slechtwerkende verwarmingstoestellen. Elk jaar sterven tientallen landgenoten aan een CO-intoxicatie.

Eerst de cijfers: jaarlijks belanden ongeveer 500 mensen in het ziekenhuis met een CO-vergiftiging en vorig jaar overleefden 60 landgenoten het niet. Bovendien is er in 10 procent van de gecontroleerde woningen een reëel gevaar op CO-intoxicatie.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) lanceert daarom een nieuwe campagne. Dat doet hij niet toevallig vandaag. "Op dit moment gaan door de koudere temperaturen heel wat verwarmingstoestellen weer aan. Die kunnen soms leiden tot een CO-vergiftiging."

Wat is een CO-vergiftiging precies?

Koolstofmonoxide of CO is een giftig gas. Het is kleurloos, geurloos en smaakloos. Als je het inademt, komt het in je bloed terecht. In de rode bloedcellen, die zuurstof transporteren, neemt het de plaats van zuurstof in. Je organen krijgen uiteindelijk geen zuurstof meer, wat leidt tot orgaanfalen en - als er niet tijdig ingegrepen wordt - overlijden.

Preventie

CO of koolstofmonoxide ontstaat bij de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Slecht werkende of slecht onderhouden verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen kunnen een CO-vergiftiging veroorzaken, zeker wanneer een huis niet goed verlucht wordt.

De campagne moet iedereen eraan herinneren tijdig de verwarmingsinstallatie en/of schoorsteen te laten controleren en onderhouden. Een woning goed verluchten en een CO-melder installeren in ruimtes met een verbrandingstoestel of rookafvoerkanaal, zijn andere preventieve maatregelen.

Symptomen herkennen

De Vlaamse regering wil met de campagne ook de symptomen van een CO-vergiftiging nog eens onder de aandacht brengen. Zo kan een CO-intoxicatie gedetecteerd worden als meerdere mensen tegelijkertijd klachten hebben als hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, concentratiestoornissen en braakneigingen.

De alarmbellen moeten ook afgaan als iemand onwel wordt in een badkamer waar een warmwatertoestel op gas hangt of als de klachten telkens op eenzelfde moment optreden. Ten slotte is het opletten als er gele in plaats van blauwe vlammen te zien zijn bij bijvoorbeeld een verwarmingstoestel op gas.

Wat moet je doen bij een CO-vergiftiging?

  • Let op je eigen veiligheid: ga nooit zomaar een ruimte binnen waar iemand bewusteloos ligt.
  • Zet ramen en deuren open om te verluchten, als dat lukt zonder jezelf in gevaar te brengen.
  • Zet indien mogelijk het toestel uit waarvan je denkt dat het de oorzaak is.
  • Waarschuw de hulpdiensten, 112 als het slachtoffer bewusteloos is, de huisarts als niemand bewusteloos is.
  • Haal indien mogelijk het slachtoffer weg uit de kamer.

Minister Diependaele laat ten slotte nog weten dat het Antigifcentrum en het Netwerk Brandweer extra steun krijgen om alle data over CO-vergiftigingen in Vlaanderen bij te houden en de oorzaak te achterhalen.

Meest gelezen