Foto: Belga

Van Gogh Museum stopt uitgave exclusieve Pokémonkaart na duw- en trekwerk van verzamelaars

Het Van Gogh Museum in Amsterdam stopt met het uitgeven van de speciale Pokémonkaart "Pikachu met grijze vilthoed". In het museum loopt sinds eind september een tentoonstelling met Pokémonschilderijen in Van Gogh-stijl. Fans die deelnemen aan een speurtocht krijgen na afloop een exclusieve kaart, maar dat leidde de afgelopen dagen tot chaos.

"De speciale Pikachu x Van Gogh Museum-promokaarten worden per zaterdag 14 oktober 2023 niet meer uitgegeven door het Van Gogh Museum." Dat bericht staat te lezen op de website van het Amsterdamse museum en is wellicht pijnlijk nieuws voor de vele fans.

Die fans, uit binnen- en buitenland, komen sinds eind september massaal naar het Van Gogh Museum. Tot 7 januari kunnen ze er Pokémonschilderijen bekijken in de stijl van de 19e eeuwse kunstschilder. Zo ook "Pikachu met grijze vilthoed", gebaseerd op het beroemde zelfportret van Vincent van Gogh.

"Pikachu met grijze vilthoed" is één van de Pokémonwerken in een Van Gogh-jasje.

Duw- en trekwerk

Wie deelneemt aan een speurtocht, krijgt in ruil voor een ingevuld boekje een speciale promokaart met dezelfde afbeelding van Pikachu. Of toch, tot vandaag. Het museum stopt ermee na "recente voorvallen waarbij een kleine groep individuen een onwenselijke situatie hebben gecreëerd".

Het museum is de chaos beu en het duw- en trekwerk van verzamelaars die de kaart koste wat het kost willen bemachtigen. Op sociale media verschenen de afgelopen dagen beelden van drummende fans. De promokaarten worden online al gretig doorverkocht, sommigen voor honderden euro's.

Online bestellen

"Het Van Gogh Museum en The Pokémon Company International nemen de veiligheid van bezoekers en medewerkers serieus." Door de kaart niet meer te verdelen "kunnen bezoekers de speciale collectie schilderijen en de rest van het museum op een veilige en plezierige manier beleven".

De unieke kaart verdwijnt wel niet volledig. Fans uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada kunnen "Pikachu met grijze vilthoed" binnenkort online bestellen. Begin volgend jaar zal de kaart ook verkrijgbaar zijn in een aantal winkels in Nederland.

Fans schuiven aan in de museumshop waar exclusieve merchandise verkocht wordt.

Meest gelezen