ƂĀ© Zoonar.com/lakshmiprasad maski - portal.belgaimage.be

Binnenkort ook in ons land hetzelfde kabeltje voor elke smartphone

Vanaf volgend jaar moet in ons land elke nieuwe smartphone met hetzelfde soort kabeltje opgeladen kunnen worden. Het gaat om een Europese richtlijn die BelgiĆ« vanaf 2024 (verplicht) toepast. De maatregel geldt ook voor andere elektronische apparaten zoals digitale cameraā€™s, hoofdtelefoons, draagbare luidsprekers, e-readers en tablets.Ā 

Het Europees Parlement zette vorig jaar het licht op groen voor de invoering van een universele lader voor smartphones en andere kleine elektronica. Vanaf eind 2024 moeten die toestellen verplicht met een USB-C-poort uitgerust zijn. Consumenten zullen dan kunnen kiezen of ze samen met hun toestel een nieuwe oplader aanschaffen of niet.

De federale regering keurde een wetswijziging goed waardoor de maatregel volgend jaar ook in ons land van kracht gaat. "Er is dus Ć©Ć©n standaard die zal moeten gebruikt worden", zegt minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen). "Elk merk heeft nu nog zijn eigen lader, maar dat is dus verleden tijd. Dat is een goede zaak, wantĀ elektronisch afval is de sterkst groeiende afvalberg die we kennen."

De maatregel geldt ook voor andere apparaten, zoals digitale camera's, hoofdtelefoons, draagbare luidsprekers, e-readers en tablets. Voor laptops zal vanaf 2026 een universele lader verplicht zijn.

Meest gelezen