Hoe gezond zijn smoothies? En stillen ze je honger echt? “Let zeker op met gembershots”
Wie gezonder wil leven, grijpt al snel naar smoothies en sapjes. Maar zijn die wel zo gezond? Kunnen ze jouw honger écht stillen? En zijn fruitpoeders een gezond alternatief voor vers fruit? Diëtiste Celien Rombouts legt voor eens en altijd uit wat er met je groenten en fruit in de mixer gebeurt.
“De samenstelling van je smoothie speelt een grote rol in hoe gezond hij is”, vertelt diëtiste Celien Rombouts, beter bekend als Healthy Habits Celien. “Een klassieke smoothie, waarbij je gewoon stukken fruit mixt tot een heel vloeibaar drankje, is eigenlijk niet de meest ideale keuze voor je lichaam. Je gaat in principe de vezels in je fruit kapotmixen, terwijl net die voedingsstoffen belangrijk zijn voor je gezondheid en je langer verzadigen.”
Zitten er nog voedingsstoffen in smoothies?
Zitten er dan helemaal geen vitaminen en mineralen meer in een smoothie? “Natuurlijk wel”, aldus Celien. “Maar in het geval van fruit ga je eigenlijk vooral de vloeibare suikers drinken, die overblijven wanneer je fruit door een mixer haalt. Dat is exact hetzelfde als wanneer je appel- of sinaasappelsap drinkt. Groentesmoothies scoren op dat vlak effectief beter. Maar let wel op met gembershots die momenteel erg populair zijn: soms zijn dat verborgen appelsapjes met amper 2 procent pure gember. Die bevatten vaak meer suiker dan je vermoedt. En hetzelde geldt dus voor fruitsmoothies die je in de supermarkt koopt.”
Kan een sapje of smoothie je honger stillen?
De textuur van je sapje of smoothie is bepalend voor hoelang je voldaan bent. “Een heel vloeibare smoothie geeft je minder lang een voldaan gevoel, waardoor je sneller nog naar een extra snack zou grijpen. Wil je dat effect voorkomen én de smoothie gezonder maken, dik de smoothie dan wat aan met kwark of Skyr-yoghurt. De structuur van die alternatieven zorgt voor een lange verzadiging. Ook havermout toevoegen is een slim idee. Maar in het beste geval eet je dat stuk fruit gewoon op in zijn geheel om écht je honger te stillen tot de volgende maaltijd.”
Eet je normaal gezien een koek als vieruurtje, dan kan je door die koek door een smoothie te vervangen een mooie stap naar een gezonder eetpatroon zetten. Als je jouw ontbijt erdoor wil vervangen, dan net niet.
Wanneer is een smoothie een gezonde keuze?
Of een smoothie al dan niet gezond is, hangt volgens de diëtiste dan weer af van wat je in de plaats van de smoothie zou eten of drinken. “Eet je normaal gezien een koek als vieruurtje, dan kan je door die koek door een smoothie te vervangen een mooie stap naar een gezonder eetpatroon zetten. Want op die manier krijg je toch nog iets van vitaminen en mineralen binnen. Als het echt de bedoeling is om te ontbijten met een smoothie, waar je vandaag ontbijt met granola, yoghurt en vers fruit, dan zou ik het niet vervangen door een vloeibare variant. Met je ontbijt krijg je anders net exact de goede voedingsstoffen binnen om er een tijdje tegenaan te kunnen.”
“Als je smoothies drinkt met het doel om gezonder te leven, eet je beter een los stuk fruit of groente. Als smoothies daarentegen voor jou de enige manier zijn om je dagelijkse portie vitaminen en mineralen binnen te krijgen, dan vind ik ze prima. Het is afhankelijk van je situatie.”
En hoe gezond zijn ‘fruitpoeders’ dan?
Voor wie smoothies maken nogal tijdrovend lijkt, lijken smoothiepoeders die vandaag talrijk te koop zijn een makkelijke én nog snellere oplossing. Maar hoe gezond is de samenstelling van dergelijke poeders, waar je enkel water aan moet toevoegen? “In principe zijn die producten niet meer dan een poedermix van verschillende fruitsoorten”, aldus Celien. “Ik raad ze dus niet meteen aan, want een groot deel van de vitaminen en mineralen gaat verloren. Als je dan toch moet kiezen tussen twee soorten smoothies, kies je beter voor de versie die je volledig zelf maakt van vers fruit.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
“De Pumpkin Spice Latte is geen gewone koffie, maar een begrip op zich”: waarom blijft deze foodtrend al 20 jaar populair?
Het is officieel herfst. Of beter gezegd: Pumpkin Spice Latte-seizoen. Terwijl de meeste foodtrends komen en gaan, bestaat de bekende koffie van Amerikaanse oorsprong dit seizoen al 20 jaar. Wat maakt het drankje zo geliefd? Hoe maak je het zelf? En waarom werd het méér dan een snelle foodtrend? Peter Dukes van Starbucks en Ennio Vandevoorde van IzyCoffee leggen uit. “De kruiden maken hier écht de koffie.” -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?