“Het gaat vermoedelijk voor een eerste keer vriezen ’s nachts”: temperaturen nemen een flinke duik

Haal je dikke truien maar uit de kast. Het herfstweer dat sinds zaterdag in ons land is, blijft ook zondag en de komende dagen nog aanwezig. Meer zelfs, het gaat voor het eerst vriezen ’s nachts. Ten zuiden van Samber en Maas, maar “ook in de Kempen wordt geflirt met het vriespunt.”

gli
Bron: BELGA

Vannacht was het al bibberen geblazen, zegt weerman David Dehenauw. “Vriestemperaturen zijn door de officiële stations nog niet waargenomen, maar we zaten er toch niet ver vanaf. Het laagste dat ik heb gezien was 0,1 graden.”

Het is een voorbode voor wat ons vandaag en de komende dagen te wachten staat. “Normaal hebben we rond deze tijd van het jaar recht op zo’n 15 graden, maar daar gaan we de komende dagen niet aan komen”, zegt Dehenauw. “Vandaag wordt het wisselend bewolkt met enkele lokale buien. Hoe meer naar het westen, hoe droger het zal blijven. De maximumtemperaturen liggen rond 11 à 12 graden.”

LEES OOK. Waarom je beter je verwarming nu al aanzet

David Dehenauw

Komende nacht neemt de buienneiging af, maar wordt het wel nog wat kouder, zegt Dehenauw. “Het gaat vermoedelijk voor een eerste keer vriezen. In de Ardennen voorspellen we temperaturen tot -2 graden en ook in de Kempen zal er worden geflirt met het vriespunt. In het centrum van het land verwachten we een 5-tal graden.”

Opnieuw warmer vanaf woensdag?

Maandag en dinsdag draait de wind naar het oosten, maar de temperaturen zijn vergelijkbaar met die van vandaag. “Een 11 à 12 graden maandag en zo’n 13 graden dinsdag”, voorspelt Dehenauw. “Het blijft wel overwegend droog.”

Wat woensdag tot vrijdag betreft zijn de weercomputers nog wat instabiel, maar voorlopig ziet het ernaar uit dat het vanaf dan toch weer even wat warmer wordt. “Als ik nu kijk, zien we dan weer temperaturen van 17 à 19 graden. Ook ’s nachts wordt het een pak minder koud. De temperaturen zullen in principe opnieuw boven de 5 graden steken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen