Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog Israël-Hamas

Evacuatie Belgen uit Israël is begonnen, maar verloopt moeizaam: ‘Ik voel me in de steek gelaten’

Belgen worden gerepatrieerd uit Israël.Beeld Federale Overheidsdienst Defensie

Te laat en te weinig: er komt kritiek op de repatriëring van Belgen uit Israël. ‘Ik heb verschillende keren gebeld met de ambassade, maar ze kunnen me niet helpen.’ België nam ook inwoners uit andere EU-lidstaten mee, en rekent nu op Europese solidariteit.

Een militair vliegtuig A400M is zondagavond geland in Melsbroek met passagiers uit Tel Aviv. De vlucht was volzet: 92 Belgen en rechthebbenden (bijvoorbeeld een Israëlische die getrouwd is met een Belg), en nog 13 Europeanen uit andere lidstaten.

De A400M van de Belgische defensie heeft een capaciteit van een honderdtal personen, terwijl er 170 inschrijvingen waren. Dat cijfer fluctueert wel, omdat sommige personen alsnog een commerciële vlucht vinden. Toch sprak De Morgen verschillende Belgen die tevergeefs hoopten om naar huis te kunnen keren.

“Ik voel me in de steek gelaten”, zegt Sarah Shtaier, die met haar echtgenoot en zes kinderen in Israël is. “Ik heb verschillende keren gebeld met de ambassade, maar ze kunnen me niet helpen.” Het gezin Shtaier is gelukkig niet rechtstreeks geïmpacteerd door de raids van Hamas van vorig weekend, maar haar kinderen zijn tussen 3 en 16 jaar en door de raketaanvallen maakten ze akelige momenten mee. “Het is traumatiserend voor hen.” Het gezin heeft nu een commerciële vlucht geboekt die dinsdag zou vertrekken, maar ze zouden liever niet zo lang meer wachten en zijn niet zeker of die wel doorgaat.

N-VA-Kamerlid Michaël Freilich hoopt dat België morgen een tweede repatriëringsvlucht inlegt, maar op dit moment is die nog niet voorzien door de regering.

“Onze diensten ter plaatse en in België blijven de situatie in de regio van dichtbij opvolgen en blijven onze landgenoten zo goed mogelijk informeren en bijstaan”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) in een reactie. België heeft ook onderdanen van andere EU-lidstaten meegenomen en zo het solidariteitsmechanisme van de EU geactiveerd. Dat betekent dat het nu ook kan rekenen op andere EU-lidstaten om Belgen te evacueren.

Nederland heeft met vier vluchten tussen woensdag en zondag 632 Nederlanders en 56 andere mensen teruggehaald uit Israël. Zondagavond keerde de vijfde repatriëringsvlucht terug. Onze noorderburen hebben zelfs een C-130 transportvliegtuig naar Libanon gestuurd, voor het geval dat het conflict escaleert.

België rekende aanvankelijk op Brussels Airlines voor repatriëringen, maar besloot uiteindelijk om toch een beroep te doen op Defensie. Dat gaf volgens minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) meer garantie om de repatriëring “in de beste veiligheidsomstandigheden te laten plaatsvinden”.

Belgen in de Gazastrook

Er zijn momenteel ongeveer 10.000 Belgen met een dubbele nationaliteit in Israël, en minstens 180 toeristen. Het is voor die laatste groep, gestrande reizigers, dat ons land de evacuatie voorziet, als ze zich op voorhand registreren op de Travellers Online-website van de Belgische diplomatie.

Ook in de Gazastrook wonen een tiental Belgen en er verblijven een vijftigtal reizigers uit ons land die zich hebben geregistreerd op Travellers Online. Zij kunnen niet weg, omdat de Gazastrook is afgesloten van de buitenwereld. Zaterdag leek er een akkoord te zijn om buitenlanders door te laten naar Egypte via de grenspost van Rafah, maar op zondag ontkende Egypte dat er al een akkoord was.

“Onze diplomatieke diensten staan in contact met de Egyptische autoriteiten om Belgen ter plaatse toe te laten de Gazastrook via Rafah te verlaten”, klinkt het bij het kabinet van minister Lahbib.

Twitter bericht wordt geladen...