Joshua Belet.© EPA-EFE

Keniaan Joshua Belet wint marathon van Amsterdam na solo van meer dan 10 kilometer

Joshua Belet heeft de 47ste editie van de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De 25-jarige Keniaan zegevierde in een tijd van 2u04:18 officieus. Hij bleef daarmee boven het parcoursrecord van 2u03:39 van de Ethiopiër Tamirat Tola uit 2021.

De tweede plaats was voor zijn landgenoot Cybrian Kotut, die arriveerde in 2u04:34. De Ethiopiër Birhanu Legese eindigde als derde in 2u04:37.

Belet brak de wedstrijd na 30 kilometer open met een versnelling, die iedereen te machtig was. Hij liep solo naar de finish in het Olympisch Stadion. Belet liep in april bij zijn debuut op de marathon naar de tweede plaats in Hamburg in een tijd van 2u04:33.

De Ethiopische Meseret Belete won de wedstrijd over 42,195 kilometer bij de vrouwen in 2u18:21. Dat was eveneens boven het parcoursrecord van 2u17:20, dat de Ethiopische Almaz Ayana vorig jaar liep.