© atv

Premier De Croo: “Overleg met Antwerps stadsbestuur over welke steun meest effectief is voor Joodse gemeenschap”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) reageerde vanmiddag tijdens een interview in De Zevende Dag op de uitspraken van Bart De Wever (N-VA) bij ATV vanochtend. De Antwerps burgemeester zei daar geen duidelijk signaal gekregen te hebben vanuit de federale regering over bijkomende steun voor de Joodse gemeenschap in Antwerpen.

ls
Bron: De Zevende Dag

“Ik zal dan nu een ‘zeggend’ antwoord geven”, zei de premier in de studio van De Zevende Dag. “Die vraag is gekomen op vrijdag. Wij zijn nu bezig met het Antwerps stadsbestuur om goed te kijken welk soort steun het meest effectief is. Is dat de federale reserve? Zijn dat interventieploegen? Zijn dat gespecialiseerde diensten? Dat is allemaal beschikbaar.”

“Laten we kijken op de juiste manier hoe we hen kunnen bijstaan”, ging De Croo verder. “Er komt hulp, maar we zijn nu met de politie Antwerpen aan het kijken wat het concreet kan zijn.”

LEES OOK. Premier De Croo stelt Joodse gemeenschap gerust: “We gaan Joodse instellingen extra beveiligen” 

Verder benadrukte de premier dat er momenteel al actie ondernomen wordt om de veiligheid van de Joodse gemeenschap de garanderen.

“We zien natuurlijk wel de gespannen retoriek toenemen op sociale media, maar we komen veel tussen”, klonk het. “Als er op internet berichten zijn die aanzetten tot geweld, die aanzetten tot haat en tot antisemitisme, dan treden wij op. En we hebben dat al gedaan. We hebben in de voorbije dagen mensen geïdentificeerd die berichten op sociale media hadden gezet die aanzetten tot geweld en we zijn tussengekomen.”

“We maken dat niet altijd publiek, maar er zijn de afgelopen dagen instanties geweest waar we mensen geïdentificeerd hebben, tussengekomen zijn en actie ondernomen hebben en we zullen dat blijven doen. Zoals ik zei: in ons land zijn de gedachten vrij, zijn de sympathieën vrij, maar er zijn rode lijnen en we gaan het niet aanvaarden dat mensen daarover gaan”, besloot hij.