Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Mysterie rond verdwenen "Wizard of Oz"-muiltje opgelost: dief pleit na 18 jaar schuldig

In de Verenigde Staten is het mysterie van het verdwenen "Wizard of Oz"-muiltje opgelost. Een man van 76 heeft toegegeven dat hij de dief is. Het robijnrode muiltje verdween in 2005 uit een museum en werd pas 13 jaar later teruggevonden. Nog eens 5 jaar later is er een dader.

Terry Jon Martin is intussen 76 jaar en verkeert in slechte gezondheid. Zoals dat wel vaker gaat, volgen er dan wel eens ontboezemingen. Toen Martin vrijdag voor de rechter moest komen, pleitte hij dan ook schuldig aan de diefstal van het beroemde "Wizard of Oz"-muiltje.

Voor wie de muiltjes niet kent: het gaat om de glitterende, robijnrode schoenen die actrice Judy Garland draagt in de musicalfilm uit 1939. De muiltjes zijn een cruciaal element in het verhaal. Personage Dorothy kan enkel naar huis terugkeren als ze haar hielen drie keer tegen elkaar tikt en de zin "there's no place like home" (er is geen plek zoals thuis) uitspreekt.

BEKIJK - Het fragment met de muiltjes uit "The Wizard of Oz" (1939):

De verdwijning

Voor de opnames werden meerdere versies van de muiltjes gemaakt. Vier authentieke paren bleven achteraf over en belandden bij verzamelaars of musea. Eén paar kwam zo terecht bij het Judy Garland Museum in Grand Rapids, Minnesota. Fans van de overleden actrice konden de schoenen er bewonderen van achter een glazen vitrine.

Maar in de zomer van 2005 verdween een muiltje. Iemand was door een raam van het museum geklommen en had de vitrine met een hamer kapotgeslagen. De politie had geen enkel aanknopingspunt: geen vingerafdrukken, geen beelden van beveiligingscamera's, enkel één rood muiltje bleef achter.

Het onderzoek

Jarenlang werkten de politiediensten samen, maar het duurde 13 jaar voor de schoen teruggevonden werd. De FBI kwam het muiltje op het spoor toen een man in 2017 de verzekeraar van de schoenen (die de schoenen voor 1 miljoen dollar verzekerde) contacteerde en hem vertelde dat hij kon helpen het muiltje terug te krijgen. 

De schoen was terug, maar opnieuw werd er niemand gearresteerd. Tot de onderzoekers begin dit jaar bij Terry Jon Martin uitkwamen. In juni werd hij door een grand jury beschuldigd van het stelen van een belangrijk kunstwerk. Vrijdag moest hij voor de rechter verschijnen.

Het verhaal van Martin

Het verhaal van Martin? Hij stal de schoen destijds in de hoop de rode robijnen die op de strik zaten, te kunnen verkopen. De teleurstelling was groot toen een koper van gestolen goederen hem vertelde dat de robijnen niet echt waren.

Martin wilde naar eigen zeggen "niets meer met de schoenen te maken hebben". Wat hij er precies mee deed, is niet duidelijk. De diefstal bleef altijd zijn grote geheim, tot vrijdag. Martin rolde de rechtbank in Duluth (Minnesota) binnen in een rolstoel met daaraan een zuurstoftank.

Ik denk dat hij zijn eigen sterfelijkheid onder ogen ziet

Advocaat van beschuldigde Terry Jon Martin

"Ik denk dat hij zijn eigen sterfelijkheid onder ogen ziet", verklaarde zijn advocaat na afloop van de procesdag. "Wanneer mensen dat punt in hun leven bereiken, doorbreken ze beleefdheden en spreken ze rechtuit."

Martin riskeert volgens zijn advocaat 8 tot 10 jaar cel, al hoopt hij dat zijn slechte gezondheidstoestand hem uit de gevangenis kan houden.

"The Wizard of Oz" uit 1939 wordt nog altijd als een van de beste klassieke Amerikaanse films beschouwd. In 1940 werd hij zes keer genomineerd voor een Oscar, inclusief beste film. Uiteindelijk won de film twee Oscars, voor beste soundtrack en beste lied. Judy Garland kreeg dat jaar een Oscar voor haar uitstekende prestatie als jonge actrice.

Meest gelezen