Een tongzoen en een technische panne: Madonna (65) trapt spectaculaire wereldtournee af in Londen, zo ging het eraan toe

Nog geen vier maanden na haar opname in het ziekenhuis, trapte Madonna zaterdagavond haar ‘Celebration Tour’ af in The O2 Arena in London. De wereldtournee van de 65-jarige popster is een viering van haar carrière. “En wat voor één”, zegt BV-kapper Jochen Vanhoudt, die erbij was bij de aftrap. Een verslag.

Eline VandeGehuchte

Hij heeft goed geslapen, maar weinig. “Zo’n 22.000 mensen die op hetzelfde moment naar huis gaan, dat was pittig”, vertelt Jochen Vanhoudt de ochtend na de aftrap van Madonna’s wereldtournee. “Het was een korte nacht, maar het was het volledig waard.”

Van bij het begin al zat het goed. De superster heeft al eens de neiging te laat te komen op haar eigen feestje, maar niet nu. Zoals beloofd startte de allereerste show van de grootschalige ‘Celebration Tour’ stipt om 20.45 uur (lokale tijd). Het was RuPaul’s drag race-winnaar Bob the Drag Queen die het voorwoord op zich mocht nemen. “Het was een korte vertelling, maar hij was wel gekleed in een van haar outfits uit Vogue”, zegt Vanhoudt.

Een voorbode, want doorheen de hele show zouden de iconische outfits van Madonna Louise Ciccone een belangrijke rol gaan spelen. “En dan, kort daarna en uit het niets, stond ze zelf op het podium. Ze bracht Nothing really matters. Een vrij rustig nummer, maar ze leek wel een godin.”

Technische panne

Uit de repetities bleek al dat zo’n beetje al haar grote hits op het programma staan. Daar draait ook de hele tournee om: een viering van haar veertigjarige carrière. “Mijn man en ik zijn echte superfans, wij kennen ook de minder bekende platen. Maar déze show is echt een cadeau voor iedereen die iets van Madonna kent, ze heeft hit na hit gezongen.”

Tot het even misliep, nog vroeg in de show. “Na Burning up was er een technische panne. Madonna heeft bijna tien minuten moeten improviseren. Ze heeft dat wel fantastisch opgelost. Ze maakt er zelf ook grapjes om: dat dit echt het laatste is wat je wilt tijdens een openingsshow. Het is uiteindelijk een intiem moment geworden, heel spontaan. Eigenlijk zie je dan pas echt dat je een wereldster voor je neus hebt staan.”

(lees verder onder de foto)

© via REUTERS

Relatie met Michael Jackson?

Madonna bracht niet alleen superhits als Don’t cry for me Argentina, La Isla Bonita, Die another day en Vogue, ze recreëerde ook iconische momenten uit haar carrière. “In Holiday zat een knipoog naar de periode waarin ze geen geld had en ze zelfs niet binnen mocht in de clubs in New York. Er was ook de erotische bedscène uit Like a virgin, perfect nagemaakt. En de cowboyhoeden bij Don’t tell me.”

Ook het turbulente liefdesleven van de Queen of pop passeerde de revue. “Op een bepaald moment werden al haar exen op het scherm geprojecteerd”, vertelt Vanhoudt. “Toyboys van vroeger, maar ook Sean Penn, Carlos Leon, Guy Ritchie. En plots: Michael Jackson.” Over een relatie tussen de twee is al vaker gespeculeerd, maar bevestigen deed Madonna nooit. Of ze nu tijdens haar show alsnog toegeeft dat ze een relatie heeft gehad met Michael Jackson? “Ik durf me daar niet over uitspreken. Het is en blijft Madonna, het kan ook haar manier zijn om er de draak mee te steken.”

Dat ze graag provoceert, bleek ook nu. “Heel veel dansacts waren seksueel getint en de danseressen waren vaker topless dan met kleren. Ze heeft ook staan tongzoenen met een van haar danseressen. Classic Madonna.”

Kinderen op podium

Opvallende gasten waren vijf van Madonna’s zes kinderen. Elk leverden ze een eigen bijdrage. De oudste dochter van Madonna, de 26-jarige Lourdes, mocht opdraven in Vogue. “Daarin vormden ze samen een jury van de dansacts, een referentie naar de balls uit de vogue scene uit de jaren zestig”, vertelt Vanhoudt. Dochter Mercy (17) speelde piano tijdens Bad girl en ook de 11-jarige tweelingzusjes Estere en Stella dansten mee. Haar 18-jarige zoon David Banda kreeg dan weer een eigen dansact. Alleen zoon Rocco (23) was er niet bij. “Het was trouwens ook de verjaardag van Lourdes. Dat maakte de openingsshow wel extra bijzonder. Al had ze haar dochter wel beloofd om niet Happy birthday te zingen. Het is A little star geworden, een mooi moment.”

Het doet denken aan Beyoncé, die ook haar dochter Blue Ivy laat meedansen. Beyoncé bracht overigens een ode aan Vogue tijdens haar eigen wereldtournee. Op haar beurt bracht Madonna nu een stukje uit een nummer van de andere queen. De zangeres had ook aandacht voor de actualiteit, in het bijzonder voor de oorlogen die de afgelopen tijd het nieuws domineren. “Ze koos geen kant, maar sprak zich wel uit tegen geweld in het algemeen en deed een oproep voor wereldvrede.”

(lees verder onder de foto)

© via REUTERS

Windel aan de knie

En dan de hamvraag: was het te merken dat het leven van Madonna nog geen half jaar geleden aan een zijden draadje hing? De popster was met spoed opgenomen door een bacteriële infectie en belandde op de intensive care. “We hebben er weinig tot niets van gemerkt. Ze heeft wel een tijd gesukkeld met haar knie en ook nu was te zien dat ze daar toch nog een windel heeft, wellicht is dat extra ondersteuning. Als fan maak ik me dan wel wat zorgen, maar het was er nu niet aan te zien. Ze heeft het beste van zichzelf gegeven en ze leek zelfs extra goed geluimd.”

Na een show van 2,5 uur kan superfan Jochen Vanhoudt enkel maar oordelen dat de show “een fantastische celebration is van haar carrière”. “Wij gaan vanavond nog naar de tweede show en nadien ook nog in Antwerpen, Parijs en Amsterdam. In totaal acht keer. En eerlijk? Nu we het een eerste keer gezien hebben, zouden we nog meer willen gaan.”

De tournee van Madonna gaat nog verder doorheen de rest van Europa en ook door de States. One down, nog 77 shows te gaan. Wie de hoogtepunten van de afgelopen en volgende shows wil zien, kan terecht op de Instagram-pagina van Vanhoudt. “Tenzij je geen spoilers wil, want die gaan er veel zijn. (lacht)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer