© REUTERS

Nasser Al-Attiyah kroont zich in Rally van Marokko opnieuw tot wereldkampioen

Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) heeft zondagnamiddag de tweede etappe in de Rally van Marokko gewonnen en zich zo verzekerd van een tweede opeenvolgende wereldtitel. Yazeed Al Rajhi (Toyota Hilux), zijn enig overgebleven titelconcurrent, eindigde als vierde en kan mathematisch de kloof op Al-Attiyah niet meer dichten. Bij de motoren ging de etappezege naar Tosha Schareina (Honda). De Spanjaard was één minuut sneller dan Toby Price (KTM). WK-leider Luciano Benavides (Husqvarna) eindigde als vierde. Ross Branch (Hero) verloor g meer dan zeven minuten, maar blijft leider.

Raf Hermans
Bron: BELGA

De dag begon slecht voor Sam Sunderland (GasGas). De regerend wereldkampioen stapte uit de wedstrijd nadat hij op zaterdag tijdens de eerste etappe een probleem had met zijn rechteroog. Sunderland is al de derde grote naam die opgeeft bij de motorrijders. Skyler Howes (Honda) hield aan een val tijdens de proloog een schouderblessure over en op zaterdag kende Ricky Brabec (HRC) een probleem met de batterij.

Ross Branch moest na zijn etappezege van zaterdag als eerste starten. De Botswaan kende daar heel wat moeite mee en verloor uiteindelijk 7:18 op etappewinnaar Tosha Schareina. In het algemeen klassement blijf Branch aan de leiding en heeft hij 1:04 voorsprong op Toby Price. Quintanilla (Honda) is derde, Walkner (vierde) en Luciano Benavides is vijfde. De tijdverschillen zijn al bij al klein. Benavides volgt op 3:49 van leider Branch. Jonathan Savel (KTM) eindigde als 88e. In de stand is hij 90e.

Bij de wagens was er minder opwinding tijdens de race. In het begin leken de rijders aan elkaar gewaagd, maar naar het einde van de etappe liepen de tijdverschillen op. Al-Attiyah won vrij makkelijk voor Carlos Sainz (Audi). Sébastien Loeb en zijn Belgische copiloot Fabian Lurquin (Hunter) eindigden als derde.  Yazeed Al Rajhi moest tevreden zijn met de vierde plaats en dat is toch wel een tegenvaller want na twee etappes is Al-Attiyah nu al zeker van een tweede opeenvolgende wereldtitel. Guillaume de Mévius (Toyota Hilux) eindigde als zevende, hij was 6:49 trager dan Al-Attiyah. In de stand schuift de Belg op naar de achtste plaats.

De etappe van maandag is er eentje van 336 kilometer met opnieuw start en aankomst in Zagora.

Guillaume de Mévius: “Beginnen de wagen beter te begrijpen”

De tweede etappe in de Rally van Marokko zit erop voor Guillaume de Mévius en François Cazalet (Toyota Hilux). Na een probleemloze dag eindigde het duo als zevende op 6:49 van etappewinnaar en nieuwe wereldkampioen Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux). In de stand schuift het duo op naar de achtste plaats op 20:46 van diezelfde Al-Attiyah.

Guillaume de Mévius en François Cazalet kenden een rustige tweede etappe. “Het was een goede dag zonder meer”, zegt De Mévius. “We zijn tevreden over ons ritme, we kenden geen technisch probleem en we reden niet lek. Het is alleen jammer dat we de laatste 80 kilometer door een andere rijder werden opgehouden. In zijn stof was het onmogelijk om in te halen. Daar verliezen we wat tijd, maar al bij al is het niet zo’n drama. Dit is een dag zoals we die wilden hebben. Ik ben tevreden over ons ritme en, niet onbelangrijk, we beginnen de wagen beter te leren kennen. We doen het stapje per stapje. Die strategie blijft onveranderd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer