© BELGA

Ze zijn niet te gulzig: zoveel kan elke Rode Duivel opstrijken bij EK-winst

De Rode Duivels weten hoeveel ze op de volgende grote toernooien kunnen gaan verdienen. De premies liggen in dezelfde grootteorde als de voorbije jaren. Om u een idee te geven: toen stond goud gelijk aan 435.000 euro per speler.

Pieter-Jan Calcoen

Nu de nationale ploeg gekwalificeerd is voor het EK in Duitsland kunnen we stilaan vooruitkijken, ook wat het financiële betreft. De Belgische voetbalbond, die in 2022 3,44 miljoen euro winst maakte, is door louter aanwezig te zijn al zeker van minstens 9 miljoen euro aan inkomsten. Per zege in de groepsfase komt daar nog eens 1,5 miljoen euro bij, een gelijkspel is 750.000 euro waard. In totaal voorziet de UEFA 371 miljoen euro aan prijzengeld, de winnaar kan liefst 34 miljoen euro verdienen. Katsjing.

Het spreekt voor zich dat ook de spelers beter worden van een EK-triomf. De KBVB wil geruzie in aanloop naar het toernooi vermijden, en dus ging de bondstop onmiddellijk na de aanstelling van Domenico Tedesco reeds in dialoog met de spelersgroep. Sterkhouders als Courtois, De Bruyne, Lukaku en Vertonghen onderhandelden in naam van de ganse groep. Ook zij wilden zo snel mogelijk duidelijkheid, om zo eventuele spanningen voor te zijn – er zijn genoeg slechte voorbeelden te vinden.

Duivels niet te gulzig

Het moet gezegd: de Duivels toonden zich niet te gulzig – ze hielden vast aan de krijtlijnen uit het verleden –, wat reeds in maart leidde tot een akkoord over de premies. De deal loopt volgens onze info niet alleen voor dit EK, maar ook voor het WK 2026 en het EK 2028.

Exacte cijfers wilde geen enkele betrokkene geven, maar wat ons wel door meerdere gesprekspartners bevestigd wordt, is dat de premie in dezelfde grootteorde ligt als bij de voorbije drie toernooien. Eén bron spreekt zelfs van volledig dezelfde bedragen. Toen kreeg elke geselecteerde speler sowieso 42.000 euro. Een 1/8ste finale leverde 90.000 euro per speler op, een kwartfinale 170.000 euro, een halve finale 290.000 euro. Brons was goed voor 312.000 euro, zilver betekende 370.000 euro, goud 435.000 euro.

U kunt nu denken dat dat waanzinnig veel geld is – versta ons niet verkeerd, dat is het ook effectief –, maar voor onze internationals zijn dat geen vetpotten. De Bruyne strijkt bij Manchester City jaarlijks zo’n 24 miljoen euro bruto op, sponsorinkomsten niet meegerekend. Jongens als Courtois, Lukaku en Carrasco zijn eveneens grootverdieners. De Rode Duivels moeten het niet voor de centen doen, wel voor het prestige: iedereen wil een prijs met de nationale ploeg.

In die zin is het verstandig om ook tegen Zweden vol voor de overwinning te gaan. De vijf beste groepswinnaars van de kwalificaties zijn bij de EK-loting reekshoofd. Wil België zo een beschermde status, dan kan het maar beter winnen vanavond.