© AFP

Zakenman Daniel Noboa wordt jongste president van Ecuador ooit

Zakenman Daniel Noboa heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador gewonnen. Dat heeft de Nationale Kiesraad (CNE) zondagavond bevestigd. Met zijn 35 jaar wordt hij de jongste president van het land ooit.

Bron: BELGA

Zijn linkse tegenstander Luisa Gonzalez, die tweede werd na ex-president Rafael Correa – die in ballingschap zit in België – gaf haar nederlaag toe en feliciteerde Noboa. “We zijn een democratie en hebben dus nooit opgeroepen om een stad af te branden of fraude geroepen”, voegde ze eraan toe.

Daniel Noboa kreeg 52,3 procent van de stemmen, tegen 47,7 procent voor Luisa Gonzalez. Ongeveer 82 procent van de kiesgerechtigden bracht zijn stem uit.

Daniel Noboa’s vader Alvaro Noboa, een zakenman die schatrijk werd met bananenteelt en een van de rijkste mensen van Ecuador is, stelde zichzelf zonder succes vijf keer kandidaat om president te worden.

Termijn van Lasso afwerken

De verkiezingen zijn een gevolg van een noodgreep van huidig president Guillermo Lasso. Hij nam de vlucht vooruit door vervroegde verkiezingen af te kondigen toen er een afzettingsprocedure tegen hem werd opgestart. De winnaar zal dus de oorspronkelijke ambtstermijn van Lasso – tot 2025 – volmaken. Daarna volgen opnieuw verkiezingen.

Elf dagen voor de eerste verkiezingsronde in augustus werd presidentskandidaat Fernando Villavicencio, die beloofde de corruptie te bestrijden, doodgeschoten na een campagnetreffen in de hoofdstad Quito. Zeven mannen die als verdachten in de zaak waren gearresteerd, werden ruim een week geleden dood aangetroffen in gevangenissen.

Het geweld in Ecuador is de laatste jaren dramatisch toegenomen. Bendes, die volgens experts banden hebben met machtige Mexicaanse kartels, vechten om de controle over de routes voor de cocaïnesmokkel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer