Videospeler inladen...

Ecuador krijgt met Daniel Noboa jongste president ooit

Daniel Noboa wordt de jongste president ooit van Ecuador. De zakenman haalde het in de tweede ronde van de linkse kandidate Luisa González, zij heeft haar nederlaag al toegegeven. De onervaren Noboa won onder meer dankzij zijn belofte om het drugsgeweld in Ecuador aan te pakken. Ongezien geweld in de aanloop van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kostte nog het leven aan een andere presidentskandidaat. 

Naar politieke normen is Daniel Noboa met zijn 35 jaar nog piepjong, maar toch slaagde de zakenman erin de meeste Ecuadoranen achter zich te krijgen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Met 52 procent van de uitgebrachte stemmen had Noboa een ruime voorsprong op Luisa González, die haar nederlaag al heeft toegegeven en haar tegenstander heeft gefeliciteerd. 

BEKIJK - "Morgen beginnen we te werken aan het nieuwe Ecuador":

Videospeler inladen...

Zo wordt Noboa niet alleen de jongste president van Ecuador, maar vervult hij ook een droom van zijn vader, Álvaro. Álvaro Noboa probeerde zelf vijf keer president te worden, maar de rijkste man van Ecuador die zijn fortuin verdiende in de bananenhandel, kon die ambitie nooit waarmaken. 

Zoon Daniel is een onervaren politicus en zit nog maar sinds 2021 in het parlement. Hij voerde campagne om banen te creëren en beloofde om de drugsbendes aan te pakken. Zo wil hij meer controles aan de grenzen en in de havens om de smokkelroutes aan te pakken. "Morgen beginnen we te werken aan het nieuwe Ecuador," zei Noboa tegen zijn aanhangers in een eerste reactie op zijn verkiezingswinst, we gaan werken "aan de heropbouw van ons land dat geteisterd is door geweld, corruptie en haat."

Weinig tijd, grote problemen

Zijn tegenstander González (45), die de steun had van oud-president Correa, riep Noboa op om zijn belofte waar te maken. Dat zal geen gemakkelijke opdracht zijn. In de eerste plaats omdat Noboa bijzonder weinig tijd heeft: zijn termijn loopt in mei 2025 al af. Dat komt omdat zijn voorganger president Guillermo Lasso vervroegde presidentsverkiezingen uitschreef toen er een afzettingsprocedure tegen hem werd opgestart. Het is Lasso’s afgebroken termijn die Noboa gaat uitdoen. 

Buiten het feit dat Noboa weinig tijd krijgt om zijn beloftes waar te maken, zit Ecuador in de greep van drugsgeweld. Het Zuid-Amerikaanse land zit geklemd tussen Colombia en Peru, twee van de grootste cocaïneproducenten in de wereld. Verschillende drugsbendes vechten een gewelddadige strijd uit om de controle te krijgen over de smokkelroutes die meer en meer via Ecuador lopen. Met alle gevolgen van dien: de strijd heeft geleid tot een explosie van geweld. Vorig jaar werden er 4800 geweld gerelateerde doden geregistreerd, een verdubbeling tegenover 2021. Dit jaar zijn er al meer dan 3500 zulke moorden gepleegd. Minstens eentje haalde het wereldnieuws, toen in augustus presidentskandidaat Fernando Villavicencio tijdens de campagne werd doodgeschoten. Een moord waarin de hand van drugskartels werd gezien. 7 verdachten die bij die moord betrokken zouden zijn, zijn intussen zelf vermoord.

BEKIJK - De onveiligheid en de drugscriminaliteit aanpakken wordt een topprioriteit van de nieuwe president. Maar veel Ecuadoranen zijn sceptisch. Dat merkte onze ploeg ter plaatse:

Videospeler inladen...

Meest gelezen