Telt koffie mee voor je hoeveelheid water per dag? 7 tips om makkelijker voldoende te drinken
Minstens twee liter water per dag drinken is een aanbeveling die we bijna overal horen. Maar klopt die? En hoe geraak je aan die hoeveelheid? HLN-chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari deelt 7 tips om probleemloos voldoende aantal glazen te drinken. “Als je te weinig water drinkt, ga je jezelf snel moe en futloos voelen en heb je het moeilijker om jezelf te concentreren.”
Tip 1: weet waarom je water drinkt
“Elke dag verliest je lichaam zo’n 2,5 liter vocht. Die voorraad vul je weer aan door genoeg waterrijke voeding, zoals groenten en fruit op het menu te zetten én door voldoende water te drinken. Neem je niet genoeg vocht op, dan ontstaat er een vochttekort. Je bloed wordt dikker, waardoor je hart harder moet pompen en je hersenen minder zuurstof en voedingsstoffen aangeleverd krijgen. Dat voel je meteen, want amper één procent vochttekort zorgt voor tien procent prestatieverlies. Als je te weinig water drinkt, ga je jezelf snel moe en futloos voelen, heb je het moeilijker om jezelf te concentreren en krijg je zin in snoep, om dat energiedipje op te vangen.”
Tip 2: drink niet al je water in één keer
“Op een gewone dag heb je voldoende met 8 grote glazen water. Op een warme dag of na een sportmoment, heb je nood aan extra vocht. Belangrijk: drink niet te veel water in één keer, want dat kan zelfs gevaarlijk zijn. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur aan. Daarnaast moet je gewoon vaker naar het toilet als je te snel een paar glazen na elkaar drinkt. Spreid je waterinname en drink ongeveer elk anderhalf uur een glas water.”
Heb je een hongergevoel? Check dan eerst of je niet gewoon dorst hebt. We verwarren de dorstsignalen van ons lichaam namelijk heel gemakkelijk met een hongergevoel.
Tip 3: verwar dorst niet met honger
“Heb je een hongergevoel? Check dan eerst of je niet gewoon dorst hebt! We verwarren de dorstsignalen van ons lichaam namelijk heel gemakkelijk met een hongergevoel. Daarom is het slim om bij honger altijd eerst even een groot glas water te drinken. Heel vaak is je ‘honger’ dan plots weg.”
Tip 4: bouw vaste watermomenten in
“Maak het jezelf gemakkelijk door telkens op dezelfde momenten een glaasje water te nemen. Koppel ‘water drinken’ aan andere acties die al goed in je dagelijkse routine zitten ingebakken, zoals opstaan, eten of naar het werk vertrekken.”
Handige momenten om water te drinken
• meteen na het opstaan
• voor ik de deur uitga
• voor elk tussendoortje
• voor elke maaltijd
• wanneer ik thuiskom
• ‘s avonds (meestal een kruideninfusie)
Tip 5: vervang frisdrank door water (en verlies kilo’s)
“Vervang je voortaan je glazen frisdrank door glazen water, dan kan dat op jaarbasis gemakkelijk vijf kilo schelen op de weegschaal. Ook lightdranken zijn niet zo onschuldig: ze houden je zin in zoetigheid in stand, en uit onderzoek blijkt dat ze niet zo gunstig zijn voor je darmflora. Gewoon water is de boodschap dus.”
Tip 6: pimp je water
“Nood aan een smaakje? In de supermarkt vind je ook water met het aroma van bijvoorbeeld citroen of bosbessen. Je kan je water ook zelf ‘pimpen’ met frisgele schijfjes citroen, een takje munt of rode vruchten. Zo’n feestelijk glaasje oogt meteen uitnodigender om van te drinken.”
Tip 7: tellen thee, soep of koffie bij je waterhoeveelheid?
“Tijdens de koude maanden grijpen we sneller naar warme drankjes. Een pure groentesoep levert je lichaam ook extra vocht en extra vezels aan, net als een kopje groene thee of - rond bedtijd - een relaxerende kruideninfusie. Volgens de nieuwe wetenschappelijke inzichten telt koffie dan misschien wel mee als vochtinname, toch overdrijf je er liever niet mee. Want te veel cafeïne verhoogt de afgifte van stresshormonen en zorgt voor een opgejaagd en rusteloos gevoel en je wil je net béter in je vel voelen, toch? Je glazen water door koffie vervangen is dus niet zo’n goed idee. Mijn tip: luister naar je lichaam, want sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne dan anderen en beperk je tot twee tot drie kopjes per dag.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
Grote rode en gele borden duiken op in de straten van het Nederlandse Utrecht en Leiden. Op het eerste gezicht een belabberde reclamecampagne, er staat namelijk nergens tekst of zelfs maar een logo op het paneel, tot voorbijgangers dichterbij komen. Op bovenstaande beelden is te zien hoe vrijwel iedereen het er meteen over eens is: “Ik ruik frietjes.” In de reclameborden zitten ook echte frietjes van McDonald’s. Met deze actie willen ze meer klanten naar hun restaurants lokken, die vaak maar op enkele minuten stappen van de reclameborden liggen. -
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven