N-VA in clinch met SP.A over belastingdruk: “SP.A slaat bal helemaal mis”

© rr

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

“De belastingen zijn op drie jaar tijd helemaal niet verlaagd, zoals de regering beweert.” Dat zou blijken uit berekeningen van de studiedienst van oppositiepartij SP.A, waarover De Zondag bericht. Onzin, vindt N-VA. “Om de belastingdruk te meten, gebruiken we objectieve cijfers, en niet die van een studiedienst van een oppositiepartij.”

lbo

© ISOPIX

“De federale regering creëert het beeld dat mensen dankzij de taxshift netto meer overhouden. Wij ontvangen echter verschillende berichten van mensen die zeggen dat hun facturen meer stijgen dan hun inkomen”, aldus SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven (SP.A). “Wij hebben de berekening gemaakt. Wat blijkt na drie jaar regeren? Dat de belastingen voor de hardwerkende Vlaming met 7,9 procent gestegen zijn.”

De studiedienst van de SP.A baseert zich voor haar cijfers op gegevens van het onafhankelijke monitoringcomité. “In 2014 waren de belastingen ten laste van de gewone man, inkomen plus consumptie, 79 miljard euro. Dat bedrag stijgt in 2017 tot 85 miljard euro. Dat is een toename van 7,9 procent. Deze regering verdoezelt dus gewoon dat de belastingen gestegen zijn”, aldus Vanvelthoven.

Op een hoopje gegooid

© jvdp

“SP.A slaat de bal volledig mis”, reageert N-VA kamerlid Rob Van de Velde. “De partij maakt hier een simpele optelsom waarin groei, de effecten van meer mensen aan werk, inflatie en fiscale maatregelen op een hoopje worden gegooid. Als er in 2017 bijvoorbeeld 50.000 meer mensen aan het werk kunnen, is het nogal logisch dat we samen meer belastingcenten afdragen. En dat die mensen meer kunnen uitgeven doet ook de btw-inkomsten stijgen.”

Volgens N-VA daalt de belastingdruk in ons land wel degelijk. “De regering Michel heeft door haar maatregelen in zowel de personenbelasting als bedrijfsvoorheffing de lasten al doen dalen met 1,4% in 2017. Dat zal de volgende jaren vooral voelbaar worden bij de laagste lonen.”

“Gedaald, na historisch hoog niveau”

© Photo News

Ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt mengt zich in het debat. Volgens hem geven cijfers van verschillende officiële instanties aan dat de belastingdruk is gedaald.

”Om de belastingdruk te meten, gebruiken we objectieve cijfers, en niet die van een studiedienst van een oppositiepartij”, zegt de N-VA-minister. “Zo waren er begin april de cijfers van de OESO, die aantoonden dat in België en Oostenrijk de belastingdruk vorig jaar het hardst daalde van alle landen. Cijfers van de Europese Commissie en de Nationale Bank geven hetzelfde aan.”

Van Overtveldt zegt dat de regering de belastingen heeft verlaagd, nadat die onder de regering-Di Rupo tot een “historisch hoog niveau” waren gestegen. Ze zullen de komende jaren ook verder dalen, aldus de minister.

“Onder de vorige regering steeg de algemene belastingdruk tot een historisch hoog niveau. Het herstelbeleid van de regering Michel heeft ondernemingen en burgers zuurstof gegeven, door de concurrentiehandicap af te bouwen en de belastingen te verlagen. Met als resultaat meer koopkracht en tienduizenden nieuwe banen. En op die weg zal de regering verder gaan”, aldus Van Overtveldt.

”We voeren de belastinghervorming verder door. Daardoor zullen werkende mensen zowel in 2018 als in 2019 opnieuw een forse verhoging van het nettoloon zien op hun loonbriefje. Die tax shift verhoogt bovendien de rechtvaardigheid, doordat de laagste inkomens het meeste voordeel genieten en doordat de vermogens meer dan ooit bijdragen aan de financiering van die verschuiving. Dat is sociaal rechtvaardig beleid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen