Horeca niet te spreken over verhoging van patronale bijdrage voor flexi-jobs: “Oplossing kan niet wachten”

Themabeeld© VUM

De horecasector is niet te spreken over de verhoging van de RSZ-bijdrage voor flexi-jobs die de federale regering doorvoert. De sectorfederaties vragen “dringend” een overleg met minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), laat Horeca Vlaanderen weten.

jvh
Bron: BELGA

Tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar besliste de regering om het systeem van flexi-jobs, waarbij gepensioneerden en bepaalde werknemers aan gunstige voorwaarden kunnen bijverdienen, uit te breiden naar meer sectoren. Er komt wel een inkomstenplafond van 12.000 euro per jaar en de patronale bijdrage gaat van 25 naar 28 procent.

Het is die laatste maatregel waardoor de werkgevers in de horeca nu op hun achterste poten gaan staan. Ze vinden de maatregel onaanvaardbaar, terwijl er tijdens de eerste negen maanden van het jaar bijna een vijfde meer faillissementen waren dan in dezelfde periode en maand eerder.

“Voor de horeca waren de flexi-jobs een van de flankerende maatregelen bij de invoering van de geregistreerde kassa, maar het evenwicht van toen is voor ons nu weg”, zegt de topman van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe. Hij vraagt om onderhandelingen met Dermagne. “Een oplossing kan niet wachten tot een volgende regering.”

Volgens Horeca Vlaanderen betaalden werkgevers in de sector vorig jaar 56 miljoen euro aan RSZ-bijdragen op flexi-jobbers. Op basis van dat cijfer zou de stijging van de bijdrage naar 28 procent dus neerkomen op 6,7 miljoen euro extra kosten voor horecaondernemers.

De regering voorziet wel in één uitzondering voor de horeca. Terwijl flexi-jobbers in andere sectoren voortaan volgens dezelfde barema’s als gewone werknemers moeten worden betaald, blijft de horeca daarvan vrijgesteld. In 2022 liep het aantal mensen die een flexi-job uitoefenden op tot ruim 108.000, waarvan bijna 59.000 in de horeca. Vooral in Vlaanderen is het systeem populair.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen