Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVolley Vlaanderen

Keert Gert Vande Broek langs de grote poort terug bij Volley Vlaanderen? ‘Een oorlogsverklaring’

Gert Vande Broek in augustus 2021.Beeld BELGA

Geen beter excuus dan een crisis om eens schoon schip te maken of om het roer drastisch om te gooien. Maar niet in het volleybal, waar de vriendjescultuur nog altijd springlevend is. Of wat moet je anders denken van de piste om Gert Vande Broek (56), de ex-bondscoach van de Yellow Tigers die zich volgens de tuchtraad van Volley Vlaanderen aan psychisch grensoverschrijdend gedrag bezondigde, weer op een machtspositie binnen te loodsen? ‘Zijn terugkeer zou een drama zijn, een oorlogsverklaring.’

Dit wordt een off the record-verhaal, met citaten van mensen die allemaal wel bereid zijn om te praten, maar dan alleen anoniem: “De situatie is explosief. En de federatie een krabbenmand waar je beter uit weg blijft.”

De federatie, dat is Volley Vlaanderen, en die is, op z’n zachtst gezegd, aan bewogen maanden bezig. Zo bleek uit een audit dat de vzw al vele jaren boven z’n stand leeft en sinds 2018 zelfs in een ‘stervende toestand’ verkeert. De schuld, die schoof voorzitter Johan Van Riet vrij snel in de schoenen van het management. Het contract met CEO Geert De Dobbeleer werd stante pede stopgezet. De raad van bestuur wees op maandelijkse facturen van 15.000 euro en meer. Veel begrip was er bij het personeel niet voor die beslissing. De Dobbeleer was weliswaar geen goedkope jongen, maar wel de man die de sponsors binnenhaalde en inkomsten genereerde.

Zijn zitje bij Volley Vlaanderen is nu vacant en daar komt er weldra nog eentje bij: die van technisch directeur topsport. Op 14 juni kondigde Koen Hoeyberghs aan dat hij in april 2024 met pensioen gaat. Dat nieuws kwam er twee dagen voor de tuchtraad van Volley Vlaanderen Gert Vande Broek een schorsing van één jaar oplegde wegens psychisch grensoverschrijdend gedrag. Die zaak ging in december 2021 aan het rollen nadat zeven van z’n ex-internationals een klacht indienden en over zijn wangedrag getuigden in de VRT-documentaire De prijs van de winnaar.

De bondscoach van de Yellow Tigers ging in beroep maar besliste om z’n functie als trainer van de nationale vrouwenploeg toch neer te leggen, om zich op zijn verdediging te kunnen concentreren. In het vroege voorjaar zou dat beroep gepleit worden. Dat betekent evenwel niet dat Vande Broek geruisloos van het toneel verdween. Hij kan rekenen op een netwerk van trouwe acolieten die in hem een slachtoffer zien van een afrekening door ex-speelsters en die zijn ongepaste taalgebruik – genre ‘kutwijven’ – minimaliseerden of zelfs ronduit ontkenden.

Lise Van Hecke, Ilka Van De Vyver en Freya Aelbrecht, die in 2013 brons wonnen op het EK, zijn drie van de zeven ex-speelsters die een klacht indienen tegen hun gewezen bondscoach Gert Vande Broek.Beeld BELGA

Want Vande Broek zorgde voor resultaten, zoals een historische bronzen medaille op het EK van 2013. En dat betekende: meer subsidies voor de federatie. Dat hij tegelijk kabinetschef van sportminister Muyters (N-VA) was, deed de indruk ontstaan dat hij zijn politieke invloed benutte om nog meer centen naar Volley Vlaanderen te laten stromen. Vande Broek zetelde als extern expert ook in de Taskforce Topsport van Sport Vlaanderen en had zo mee toezicht op de verdeling van toelages vanuit de Vlaamse overheid. Belangenvermenging of niet, feit is dat Volley Vlaanderen al jaren bij de best gesubsidieerde federaties hoort.

Dan wil je als verantwoordelijke ‘vage’ klachten over z’n coaching wel eens onder de mat vegen. Meer nog: zo’n man houd je graag aan boord, zo lijkt het wel. Uit verschillende bronnen valt namelijk te horen dat Vande Broek niet is uitgerangeerd, maar dat hij zijn rentree langs de grote poort zou kunnen maken – als technisch directeur topsport dan. Kortom: met nog meer sportieve macht dan voorheen, want het is de technisch directeur die de strategische beslissingen neemt. Zoals de aanstelling van de bondscoach.

De huidige technisch directeur, Koen Hoeyberghs, duidde midden juli Kris Vansnick aan als opvolger van Gert Vande Broek. Een logische keuze, want Vansnick was al vijftien jaar zijn vaste assistent bij de Yellow Tigers en nog langer bij volleybalclub Asterix. Niemand ook die de huidige selectie beter kent. Op één maand van het EK in eigen land en op twee maanden van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor Parijs 2024 was de consensus dan ook groot dat Vansnick de aangewezen interim-trainer was.

Contract van vier jaar

Nu blijkt dat Vansnick evenwel een contract van vier jaar kreeg van Hoeyberghs, die zo een rentree van ex-internationals die tegen Vande Broek getuigden de facto onmogelijk maakt. Op de zitting van de tuchtraad gaf advocate Elisabeth Matthys te verstaan dat er enkelen – denk aan opposite Kaja Grobelna (28), middenspeelster Laura Heyrman (30) of setter Ilka Van de Vyver (30) – bereid zouden zijn om het truitje van de Tigers weer te dragen, mits Vande Broek weg was.

Freya Aelbrecht, Lise Van Hecke, Ilka Van de Vyver, advocate Elisabeth Matthys, Laura Heyrman, Hélène Rousseaux en Nina Coolman voor de zitting van de tuchtraad van Volley Vlaanderen.Beeld Instagram

Maar Vansnick is in hun ogen niet meer dan een marionet van Gert Vande Broek, die als technisch directeur bij Asterix overigens nog altijd zijn sportieve baas is. Dat hij nadrukkelijk de kant koos van Vande Broek tijdens het onderzoek, sterkte de ex-speelsters ook in hun overtuiging dat Vansnick niet met een blanco blad aan z’n opdracht begon. Met als kwalijk effect dat ze een comeback nu uitsluiten: “Onmogelijk.”

“Maar als het EK en OKT één zaak duidelijk maakten, dan wel dat er een kwaliteitsinjectie nodig is”, oordeelt een andere insider. “België kan het zich niet permitteren dat speelsters die door Vande Broek afhaakten nu niet terugkeren. Er zijn te weinig wisselmogelijkheden. We zijn geen Italië of Polen, die wel over een brede kern beschikken.”

Kris Vansnick leidde de Yellow Tigers tijdens het EK, waarin ze er in de achtste finales uitgingen.Beeld BELGA

Voor alle duidelijkheid: Kris Vansnick ging als assistent nooit over de schreef. Maar of zijn cv en recente resultaten (achtste finale EK en uitgeschakeld op OKT) meteen een contract van vier jaar rechtvaardigen, zonder dat andere (neutrale of buitenlandse) kandidaten de revue passeren? Merkwaardig. Dat ruikt naar vriendjes die elkaar gunsten doen. Een perceptie die Guy Juwet, voorzitter van Volley Belgium, in de hand werkt. Ook hij nam het in zijn getuigenis op voor Vande Broek, trok de oprechtheid van ex-libero Valerie Courtois in twijfel en sprak zijn steun uit voor Vansnick.

Het zijn altijd dezelfde mensen die proberen om de potjes toe te dekken. Maar meer dan vijftig getuigenissen, dat krijg je niet toegedekt.
Insider

Zegt een bron: “En dat is dan de voorzitter van Volley Belgium. Is dat de man in wie de speelsters vertrouwen moeten hebben? Niet dat Volley Vlaanderen beter is. Sinds de veroordeling van Vande Broek in eerste aanleg namen zij nog niet één keer contact op met de ex-speelsters. Geen enkele sorry. Dat bastion van oude, blanke mannen is zich precies nergens van bewust. Nul schuldinzicht of empathie. En toen er dan eens een vrouw bij kwam, Frauke Dirickx (ex-international die eveneens een bezwarende getuigenis aflegde, red.), werd ze door Vande Broek keer op keer zodanig voor schut gezet en beledigd dat ze opstapte. Mocht hij nu technisch directeur worden: dat zou een drama zijn, een oorlogsverklaring, een rochel in het gelaat van de speelsters.”

Guy Juwet, voorzitter van Volley Belgium.Beeld RV

In april zou er een coup gepland zijn bij Volley Vlaanderen. Voorzitter Johan Van Riet werd op 29 september wel voor vier jaar benoemd, maar Juwet zou al z’n eigen kandidaat klaar hebben staan. Juwet kan al een hele tijd niet meer door één deur met Van Riet, die hij grotendeels verantwoordelijk houdt voor het financiële debacle bij de Vlaamse volleybalfederatie. Kris Eyckmans, de huidige directeur van de Topsportschool volleybal in Vilvoorde, solliciteerde eerder voor de job van technisch directeur topsport, maar kreeg naar verluidt de vraag om zich kandidaat te stellen als opvolger voor De Dobbeleer. Die zou dan weer – samen met z’n sponsors – met open armen verwelkomd worden door Juwet bij Volley Belgium.

Ze lijken daarbij uit te gaan van de vrijspraak voor Gert Vande Broek. “Het zijn altijd dezelfde mensen die proberen om de potjes toe te dekken”, valt te horen. “Maar meer dan vijftig getuigenissen, dat krijg je niet toegedekt. Weet je overigens wat de mening was van sportminister Ben Weyts (N-VA) onlangs in het Vlaams Parlement? Hij zei dat ze in het volleybal keigoed bezig zijn. Echt?”

Gert Vande Broek coachte de Yellow Tigers enkele dagen voor hij een schorsing van een jaar kreeg opgelegd. Hij ging in beroep.Beeld BELGA