Israëlische agent spelt Arabische reporter de les tijdens liveverslag op tv: “O wee als je de waarheid niet vertelt!”

De spanning en sfeer in en rond Israël zijn dezer dagen te snijden. In die mate dat het zelf niet evident is voor reporters om verslag uit te brengen vanuit het gebied. Dat mocht een reporter van Al-Araby, een Arabische tv-netwerk dat uitzendt vanuit Qatar, afgelopen weekend ondervinden tijdens een liveverslag in Ashdod, een Israëlische kuststad, ten noorden van de Gazastrook.

joro

Ahmad Darawsha, die correspondent is in Israël voor de zender, was in gesprek met een nieuwsanker in de studio toen zijn verslag abrupt onderbroken werd door een woeste Israëlische agent. Op de dreigende vraag wat hij aan het doen was, antwoordde de reporter rustig dat hij op tv live aan het vertellen was over de acties van het Israëlische leger.

Daarop ontstak de agent nog meer in een furie. “Het is je geraden dat je positieve dingen vertelt, begrepen?”, tierde hij met een bevelend vingertje. “Alle Hamas-leden moeten afgeslacht worden, ben ik duidelijk? En o wee als je de waarheid niet vertelt.”

Nadat de agent uit beeld verdween, vervolgde de reporter kalm zijn gesprek met het studio-anker. “Je ziet, de Israëlische politie houdt in de gaten wat we zeggen.”

Waarop de agent weer in beeld verschijnt, ditmaal zich richtend tot de camera. “Walgelijk! Wij zullen Gaza tot stof doen veranderen! Stof, stof, stof.”