Bas De Wilde

Kortrijk steekt na digitaal referendum straatverlichting 's nachts weer aan

In Kortrijk gaat de openbare straatverlichting 's nachts weer aan. Dat is het resultaat van het online referendum dat de stad gehouden heeft.Ā Twee derden van de deelnemers aan het referendum stemden voor straatverlichting 's nachts.

In Kortrijk gaat de openbare straatverlichting 's nachts weer aan. Vorig jaar had het stadsbestuur besloten om 's avonds en 's nachts de openbare verlichting te doven op de meeste plaatsen in de stad om te kunnen besparen in volle energiecrisis. Intussen zijn de energieprijzen weer wat gestabiliseerd. Maar de lichten uit laten is nog altijd een fikse besparing: zo'n 300.000 euro elk jaar.

Het stadsbestuur wilde de inwoners zelf laten beslissen. En dat is met een digitaal referendum gebeurd. Een week lang konden de Kortrijkzanen online stemmen. En er kwamen 10.673 geldige stemmen binnen. Dat is 16% van de stemgerechtigde Kortrijkzanen. 66% van de stemmers wil dat de openbare verlichting 's nachts weer aan gaat. 34% wil dat de straatverlichting 's nachts gedoofd blijft.

Stad Kortrijk

Ledverlichting

Burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester): "Nog nooit hebben zoveel Kortrijkzanen deelgenomen aan een digitaal referendum. We gaan aan de slag met die uitslag. De openbare verlichting gaat dus 's nachts weer aan.Ā Het is wel de bedoeling om overal ledverlichting te plaatsen want die verbruikt minder energie."

Tegen 1 januari 2024 zullen alle voedingskasten opnieuw aangepast zijn. De omschakeling van de meer dan 500 kasten zal manueel gebeuren. Netbeheerder Fluvius moet die kasten ombouwen om weer op het oude regime te kunnen werken. Zodra een elektriciteitskast omgebouwd is, gaat de openbare verlichting diezelfde avond weer aan.

Meest gelezen