fotografie peter Hilz (C)

Gent en 50 organisaties eisen dat betaalbaar wonen topprioriteit wordt in Vlaanderen

De stad Gent en 50 middenveldorganisaties hebben een eisenpakket voor de Vlaamse regering om het wonen in de stad betaalbaar te houden. "De nood is hoog. We moeten geen stappen, maar sprongen maken om dit aan te pakken", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Het eisenpakket komt er een week na de geldige volksraadpleging over betaalbaar wonen. Een ruime meerderheid van de deelnemers sprak zich toen uit voor twee voorstellen van actiegroepen. 

In Gent hebben de stad en 50 middenveldorganisaties een oproep gedaan aan Vlaanderen om van betaalbaar wonen een topprioriteit te maken. Ze hebben drie hoofdeisen. "Vlaanderen moet blijven investeren in sociale woningen. We steken nu als stad al heel wat geld bij, maar Vlaanderen moet ook haar verantwoordelijkheid nemen", zegt schepen van Wonen Tine Heyse (Groen). "We willen ook meer middelen voor het welzijn van de bewoners van sociale woningen. Het aantal sociaal werkers moet verdubbelen", zegt Esther Vandenbroucke van armenorganisatie Zuidpoort. Schepen van Armoedebestrijding Rudy Coddens (Vooruit) stelt dat Vlaanderen verschillende diensten ook beter moet laten samenwerken. "Huisvesting hangt ook samen met onder meer energiebeleid of armoedeondersteuning. We mogen dat niet los van elkaar zien." 

Het eisenpakket wordt door het voltallige stadsbestuur ondersteund. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) is scherp. "De nood is hoog, we kunnen dit niet alleen. Wonen moet een Vlaamse topprioriteit zijn. We moeten geen stappen zetten, maar sprongen vooruit maken. Wij zijn er als stad klaar voor, als we voldoende ondersteuning krijgen." 

"Duidelijk signaal"

Het eisenpakket komt er een week na de geldige volksraadpleging over betaalbaar wonen. Een meerderheid van de deelnemers aan de raadpleging sprak zich daarin uit voor twee oplossingen die actiegroepen er voorstelden. Iets meer dan 12 procent van de Gentse bevolking daagde op voor de volksraadpleging. Het Gentse stadsbestuur stelt dat er al heel wat gebeurt om de verhitte woningmarkt te proberen controleren. "We hebben nu eenmaal niet alles zelf in handen", benadrukt de burgemeester. 

Gent wijst onder meer naar het extra geld dat in de renovatie van verouderde sociale woningen wordt gepompt. Het stadsbestuur voorziet 90 miljoen euro voor sociale woningen deze legislatuur (2018-2024). De stad haalt onder meer de renovatiesteun voor verhuurders aan én een project om mensen in dakloosheid aan een vast onderkomen te helpen. Gent heeft ook met een uitgebreide woonstudie in kaart laten brengen wat de noden zijn de komende decennia. 

"We hebben duidelijke keuzes gemaakt, maar de problemen zijn alles behalve opgelost. Betaalbaar wonen mogelijk maken is een werk van lange adem. Dit kan alleen sneller gaan als iedereen meedoet", zegt schepen Heyse. Ook schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V) ondersteunt de oproep. 

"Alles begint bij wonen"

Kathleen De Smedt werkt bij SAAMO en is ervaringsdeskundige. Ze leefde zelf, als alleenstaande moeder, op straat. "Het is zwaar om zonder dak boven het hoofd een leven op te bouwen. Er wordt erg ingezet op het vinden van werk, maar je hebt allerlei andere zorgen op dat moment. Alles begint bij kwalitatief wonen. Mensen met een huis en thuis kunnen makkelijker andere hindernissen in het leven nemen. Dat weet ik als geen ander." SAAMO en Zuidpoort zijn twee van de 50 middenveldorganisaties die - als Wooncoalitie - de eisen mee op tafel leggen. Zij onderstrepen dat de stad nu al veel doet om de leegstand aan te pakken en de kwaliteit van de huurwoningen te verhogen. Toch kan er nog meer gebeuren. 

Vertegenwoordigers van het Gentse stadsbestuur en de 50 middenveldorganisaties aan een sociale woning
© VRT NWS - Ward Schouppe

"Vlaanderen doet al veel"

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) stelt dat Vlaanderen al veel doet. De minister verwijst naar financiële middelen die steden en gemeenten kunnen aanvragen om extra sociale woningen te bouwen (eerst in een convenant, nu in extra fonds dat geld voorziet voor 1.000 sociale woningen in Vlaanderen). Gent en de organisaties vrezen echter net dat dit niet zal volstaan. 

"De vraag om meer sociale ondersteuning te voorzien, zit bij Welzijn", benadrukt Diependaele verder. Al stelt hij wel dat de verplichte fusies van de woonmaatschappijen voor schaalvergroting zorgen. "Zo kan het personeel ook anders ingezet worden." Diependaele stelt ook dat er nu al heel goed samengewerkt wordt op het terrein." Vlaanderen vindt de eisen van Gent en de organisaties dus niet echt gegrond. 

Meest gelezen