De Wever “blij” met aankondiging premier De Croo rond federale steun voor Antwerpse politie: “Wachten concrete invulling af”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) beloofde federale steun voor het bewaken van de Joodse instellingen. Het Antwerpse stadsbestuur en de lokale politie wachten nu af wat dat concreet zal inhouden. “Ondertussen blijven wij maatregelen nemen die noodzakelijk zijn om de veiligheid van onze Joodse stadsgenoten te verzekeren”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) via zijn woordvoerder.

Joro

“We zijn blij dat de premier nu aankondigt dat er toch aan onze vragen tegemoet zal gekomen worden, maar we wachten nu de concrete invulling ervan af”, laat burgemeester Bart De Wever (N-VA) via zijn woordvoerder optekenen. “Ondertussen blijven wij alle maatregelen nemen die noodzakelijk zijn om de veiligheid van onze Joodse stadsgenoten te verzekeren.”

LEES OOK. Premier De Croo: “Overleg met Antwerps stadsbestuur over welke steun meest effectief is voor Joodse gemeenschap”

De belofte van De Croo zondag kwam in Antwerpen ietwat als een verrassing aan. De Wever liet uitschijnen dat Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) eerder andere signalen zou hebben gegeven. “Afgelopen vrijdag liet de minister nog verstaan dat de veiligheidsopdrachten door de lokale politie moesten worden opgenomen”, aldus het kabinet van De Wever.

Minister nuanceert

Bij het kabinet van minister van Verlinden wordt dat genuanceerd. Daar klinkt het dat in het antwoord op de e-mail van de Antwerpse burgemeester een e-mail van de minister Verlinden volgde, waarin onder meer te lezen stond dat zij “de federale politie ook de opdracht gaf om de lokale politiezones bij te staan, waar nodig nu ook in het kader van de specifieke dreiging ten gevolge van het conflict in het Midden-Oosten”.

Verderop in de e-mail aan burgemeester De Wever schreef minister Verlinden dat in eerste instantie de lokale politiezones verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van de Joodse instellingen en specifieke activiteiten. Om vervolgens aan te vullen: “Indien het dreigingsniveau ten aanzien van de Joodse instellingen en/of activiteiten zou wijzigen, (...), zullen wij uiteraard niet nalaten om bijkomende maatregelen te nemen, desgevallend met steun van de federale machten”.

Wenslijstje

Het Antwerpse wenslijstje blijft intussen onveranderd. Als er geen inzet komt van Defensie, zoals tot enkele jaren geleden het geval was, is de vraag om federale politiediensten te sturen voor veiligheidsopdrachten, en/of om de zogenaamde HYCAP-verantwoordelijkheden van de Antwerpse lokale politie te verminderen. Dat laatste, ook bekend als de Gehypothekeerde Capaciteit, omvat de steun die Antwerpse politiemensen buiten Antwerpen moet bieden, bijvoorbeeld bij evenementen zoals voetbalwedstrijden of betogingen. Als er op dat vlak minder verplichtingen zouden zijn, zou er capaciteit vrijkomen voor veiligheidsopdrachten in de eigen zone, is de redenering.