Limburgse dierenasielen niet tevreden met steun Weyts: "Wij moeten opdraaien voor kosten om verwaarloosde dieren te redden"

De dierenasielen van Genk en Sint-Truiden klagen aan dat ze zelf vaak moeten opdraaien voor de verzorgingskosten van dieren die in beslag worden genomen. Dierenwelzijn betaalt die kosten terug aan de asielen, maar in sommige gevallen is die terugbetaling onvoldoende, klinkt het. Daardoor kunnen de asielen de extra overheidssubsidies niet gebruiken voor andere activiteiten.

Zondag maakte Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) het bedrag bekend van de extra vergoeding waar de Vlaamse dierenasielen dit jaar op kunnen rekenen. In totaal gaat het om 775.000 euro aan structurele steun, verdeeld over 119 erkende asielen. Daarbovenop kunnen de asielen ook extra middelen krijgen als ze dieren opvangen die in beslag genomen zijn.

Het dierenasiel van Sint-Truiden krijgt dit jaar 10.600 euro, maar dat bedrag gaat bijna volledig naar kosten die al gemaakt zijn, klinkt het. "Dit jaar hebben we al 225 honden en katten opgevangen die in beslag zijn genomen. Het ene dier moet een echo laten maken, het andere heeft een ontstoken oor", verteltĀ Philip Zurinckx van vzw Dierenvrienden. "Daar zijn kosten aan verbonden. We kunnen die inbrengen bij Dierenwelzijn, en zij kunnen het geld dan recupereren bij de overtreder(s) in kwestie."

Drie pups hadden een operatie nodig van 4.000 euro, maar van dat geld hebben we niets teruggekregen

An Fransen, Dierenasiel Genk

"Het probleem is dat wij nog steeds zelf moeten opdraaien voor veel kosten die niet worden terugbetaald door de overheid", zegt Zurinckx. "Ik stel mij dan de vraag waarom de volledige kost dan niet aangerekend kan worden aan de overtreder(s). Nu moeten wij opdraaien voor de kosten die gemaakt worden door de mensen die dieren mishandelen. De 10.000 euro extra steun zal nu dus bijna volledig gespendeerd moeten worden aan het bijpassen van die kosten, waardoor er niets overblijft voor andere zaken."

Het dierenasiel in Genk kampt met dezelfde problemen. "Als er bij ons een dier binnenkomt, komen daar kosten bij kijken: registraties en vaccinaties, maar ook operaties en andere medische ingrepen", legt An Fransen van Dierenasiel Genk uit. "In het begin van het jaar hadden wij nog drie in beslag genomen pups die een hartoperatie nodig hadden. Dat kostte ons in totaal 4.000 euro. Maar van dat geld hebben we niets teruggekregen van Vlaanderen. Daarom pleiten wij ook voor een volledige terugbetaling."

Overtreders zitten vaak niet in de financiƫle situatie om die terugbetalingen te doen

Woordvoerder Vlaams minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA)

Het huidige terugbetalingssysteem is dat dierenasielcentra een bepaald bedrag kunnen terugvragen aan Dierenwelzijn voor de kosten die ze hebben aan in beslag genomen dieren. Dan gaat het onder meer over vaccinatie, sterilisatie, registraties en levensreddende operaties. Voor die kosten zijn tarieven vastgelegd.

Maar op sommige vlakken knelt het schoentje. "Ook wij willen dat de kosten verhaald worden op de overtreders", zegt de woordvoerder van Dierenminister Ben Weyts. "Die worden ook doorgerekend naar de overtreder. Het probleem is dat die mensen vaak niet in de financiĆ«le situatie zitten om die terugbetalingen te doen. Daarnaast betalen wij - bovenop vaste kosten als vaccinaties, sterilisaties etc. - enkel operaties terug die levensreddend zijn voor dieren."Ā 

Extra inspanningen

Het kabinet van minister Weyts maakt zich ook sterk dat er de afgelopen jaren extra inspanningen zijn geleverd om dierenasielen die opvang bieden aan in beslag genomen dieren te ondersteunen. "Toen Dierenwelzijn in 2014 nog een federale bevoegdheid was, was er amper 15.000 euro voorzien voor de opvang van in beslag genomen dieren, in hƩƩl Belgiƫ. In 2021 en 2022 gaf Vlaanderen hiervoor al ongeveer 1 miljoen euro uit. We willen asielen die inzetten op de opvang van mishandelde dieren belonen. Daar zetten we ook in de toekomst verder op in", besluit de woordvoerder van Weyts.

Meest gelezen