25-jarige man opgepakt die Joodse gemeenschap bedreigde op sociale media: “Avondklok en totaalverbod op internet”

Keerbergen/Leuven -

Het Leuvense parket heeft op vrijdag 13 oktober een huiszoeking goedgekeurd bij een 25-jarige man in Keerbergen. De twintiger had bedreigingen geuit tegen de Joodse gemeenschap op het sociaal mediakanaal Telegram. “Het parket van Leuven besloot de onderzoeksrechter te vorderen voor schriftelijke bedreigingen met een aanslag op personen.”

Sam Coremans

De eerste melding van het incident kwam via Vincent Van Quickenborne (Open VLD), tijdens een uitzending van VTM Nieuws. De minister van Justitie sprak over de terreurdreiging in België in verband met het conflict tussen Israël en Hamas. “Er zijn een aantal incidenten geweest, waaronder een persoon die de Joodse gemeenschap bedreigde op sociale media. We zijn onmiddellijk tussengekomen en hebben de persoon opgepakt.”

Al snel bleek het te gaan over een man in Keerbergen. Dat bevestigt het Leuvense parket. “Op vrijdag 13 oktober vond er een huiszoeking plaats in Keerbergen nadat een 25-jarige man bedreigingen had geuit tegen de Joodse gemeenschap. Dat gebeurde op het sociaal mediakanaal Telegram. Het parket van Leuven besloot de onderzoeksrechter te vorderen voor schriftelijke bedreigingen met een aanslag op personen.”

Vrij onder voorwaarden

Op zaterdag 14 oktober werd de man voorgeleid bij de onderzoeksrechter. “Deze heeft besloten om, zoals gevraagd door het parket, de verdachte vrij te laten onder voorwaarden, waaronder een avondklok en een totaalverbod op het gebruik van internet en van sociale media. Het onderzoek zal worden verdergezet door FGP Leuven onder leiding van de onderzoeksrechter.”

Een totaalverbod op internet is niet evident, zeker niet voor een 25-jarige. “De maatregel is opgelegd om hem te weerhouden van de activiteiten die hem ten laste worden gelegd”, zegt woordvoerder Ellen Durie. “De politie houden zijn openbare profielen in het oog, en controleren verwacht en onverwacht zijn apparaten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer