Europa slaagt er niet in het eens te worden over zijn klimaatambities voor COP28

Het ontbreken van een Europese consensus over de klimaatambities die tijdens COP28 zullen worden voorgesteld, laat zien dat er een diepe kloof gaapt tussen de rijkste landen en de ontwikkelingslanden. Dit is een slecht voorteken voor de wereldwijde strijd tegen de klimaatopwarming.

Waarom is dit belangrijk?

De EU heeft het potentieel om het wereldwijde gesprek over klimaatverandering niet alleen te beïnvloeden, maar ook te leiden. Een eensgezind EU-standpunt over het klimaat, en over fossiele brandstoffen in het bijzonder, is daarom belangrijker dan ooit om een sterk signaal af te geven aan andere grote economieën en vervuilers.

In het nieuws: De Europese klimaatministers komen maandag bijeen om een gemeenschappelijk standpunt te formuleren in de aanloop naar COP28. De klok tikt: de conferentie begint eind november in Dubai.

  • De EU wil aantonen hoever ze wil gaan om het klimaat te redden, maar de lidstaten hebben nog geen overeenstemming bereikt over hoe ze komaf willen maken met fossiele brandstoffen.

Zoom in: Hoe snel moeten we fossiele brandstoffen uit onze energiemix verwijderen? Die vraag verdeelt de EU

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer