De geldboetes schommelen tussen 8.000 euro met gedeeltelijk uitstel en 12.000 euro.© Belga/WAEM

Prille twintigers krijgen celstraffen voor handel uit garage met 27.500 euro aan drugs

Bocholt/Bree/Pelt -

Een 20-jarige vrouw moet een werkstraf van 100 uur uitvoeren omdat ze haar garage in Bocholt ter beschikking stelde aan haar Nederlandse dealer (21) voor het opslaan van zijn drugs. De Nederlanders, een Peltenaar en twee broers uit Bree, die aan de drugshandel gelinkt werden, krijgen celstraffen tussen 10 en 30 maanden.

Shauni Deferm

Op 12 oktober 2022 stond de politie voor de deur van het appartement van de 20-jarige vrouw in Bocholt, nadat de bovenbuurvrouw een melding had gemaakt van drugs- en geluidsoverlast. De herrie zou begonnen zijn sinds de 20-jarige vrouw vijf maanden eerder haar intrek had genomen in het appartementsgebouw. De medebewoners van het pand spraken over een doordringende wietgeur die uit de garagebox van de vrouw kwam en het voortdurend aan- en afrijden van mannen die drugs kwamen ophalen.

De agenten voerden op basis van die verklaringen een huiszoeking uit in de garage en vonden er een hoeveelheid drugs die volgens de Tongerse aanklager wees op grootschalige handel. “Ze troffen er voor 27.500 euro aan drugs aan, waaronder 691 gram cannabis, 525 gram hasj, 237 gram wit poeder, 850 pillen waaronder MDMA, 9 doosjes Alprazolam, verpakkingsmateriaal en een precisieweegschaal”, sprak de aanklager.

100 euro per week

De 20-jarige vrouw gaf toe dat haar 21-jarige Nederlandse dealer zijn drugs bewaarde in haar garage. De man had volgens haar een sleutel van de woning en werd regelmatig vergezeld door een 20-jarige Peltenaar. “Ik had financiële problemen en ik zou er 100 euro per week voor krijgen om mijn garage ter beschikking te stellen. Ik heb de foute keuze gemaakt”, sprak de jonge vrouw in september voor de Tongerse rechter.

Uit telefonieonderzoek konden de gsm-toestellen van de twintigers ook onder de mast gecapteerd worden en spraken ze in onderlinge berichten over afspraken en kortingen. Tijdens huiszoekingen bij de Nederlander en de Peltenaar thuis vonden de inspecteurs gebruikershoeveelheden hasj en cannabis en versnijdingsmiddelen voor cocaïne. Uiteindelijk linkte de politie ook nog twee broers uit Bree aan de drugshandel.

Celstraffen en werkstraf

De Nederlander bekende dat hij af en toe cannabis verkocht aan vrienden, maar de handel van andere drugs werd betwist. De rechter verklaart de feiten echter bewezen en veroordeelde de man tot een celstraf van twee jaar met de helft uitstel onder voorwaarden.

Ook de man uit Pelt minimaliseerde zijn aandeel. “Ik kwam daar alleen wat jointjes roken, met verkoop van drugs heb ik niets te maken”, klonk het. Maar hij werd uiteindelijk toch schuldig bevonden aan het bezit van cannabis voor verkoop en het bezit van cocaïne, ketamine en MDMA. Hij kreeg een celstraf van vijftien maanden met de helft uitstel onder voorwaarden. De Bocholtse vrouw moet een werkstraf van 100 uur uitvoeren. De twee broers werden veroordeeld tot effectieve celstraffen van dertig en tien maanden. De geldboetes schommelen tussen 8.000 euro met gedeeltelijk uitstel en 12.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer