Man in fluo-oranje jas die aanslag opeist in naam van IS, is geradicaliseerde man uit Brussel

De man in de fluo-oranje jas die maandagavond twee Zweedse voetbalsupporters doodschoot, is Abdesalem L.: een geradicaliseerde 45-jarige man uit het Brusselse. Hij eiste de aanslag op in naam van terreurorganisatie Islamitische Staat. Maandagavond laat doorzocht de politie een woning in Schaarbeek.

(Cedric Lagast)

Abdesalem L. zou maandag om 19.15 uur gearriveerd zijn op een scooter op het Saincteletteplein in Brussel. Hij stapte af, haalde een wapen uit een kartonnen doos, en vuurde op drie mensen. Daarna vertrok hij weer op diezelfde scooter, terwijl hij luidkeels “Allah Akhbar” schreeuwde.

De man onderhield een Facebook-pagina onder een schuilnaam, waarmee hij meer dan 3.000 contacten had. Na de schietpartij plaatste hij twee video’s op die Facebook-pagina, waarin hij met een Tunesische tongval de aanslag opeiste.

De eerste video zou vooraf opgenomen zijn, in wat zijn woonkamer lijkt te zijn. Op die beelden draagt een voetbalshirt, en zijn gezicht zit verstopt onder een sjaal. Hij zette die beelden om 19.29 uur online.

De tweede video lijkt na de feiten te zijn opgenomen, ergens op straat in Brussel. Die video plaatste hij zes minuten later online. In de video draagt hij de opvallende feloranje jas, die doet denken aan het uniform van de reinigingsdiensten in Brussel, en een witte pet. Daarin zegt de man dat hij de aanslag pleegde in naam van Islamitische Staat, en dat hij drie ongelovigen heeft gedood.

Vrouw meldt zich bij politie

Eerder toonde hij op sociale media ook al zijn solidariteit met de Palestijnen in de Gaza-strook, en poste hij ook al een bericht waarin hij het had over de moord op een 6-jarige Palestijnse jongen in de Verenigde Staten. “Dat een kind in Amerika werd gedood met 26 messteken, noemden ze een brute misdaad omdat hij moslim was. Was hij een christen geweest en de moordenaar een moslim, dan zouden ze het terrorisme genoemd hebben.”

De man is volgens onze informatie gehuwd, en hij is vader van een dochter. Zijn echtgenote zou zich maandagavond volgens verschillende bronnen bij de politie gemeld hebben, nadat ze de video online zag.

Volgens RTBF is Abdesalem L. een man van Tunesische afkomst die in Schaarbeek woont. Hij zou in Tunesië al voor de rechter gekomen zijn wegens terreurdaden en zou illegaal in België verblijven, aldus RTBF onder verwijzing naar verschillende bronnen.

De verdachte zou volgens RTBF alleen hebben gehandeld en wordt actief gezocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen