budget

Gezondheidszorg krijgt injectie van 261,8 miljoen euro

© Guy Puttemans

Er komt 93 miljoen extra budget voor de geestelijke gezondheidszorg en 168,8 miljoen voor (tand)artsen, ­kinesisten en logopedisten.

Siska Thuysbaert

‘De noden blijven hoog in de geestelijke gezondheidszorg’, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Daarom maakte de regering tijdens de begrotingsbesprekingen 93 miljoen euro extra vrij, bovenop de 330 miljoen euro extra die deze legislatuur al naar de sector gaat.

De extra investeringen moeten meer mensen toegang geven tot laagdrempelige psychologische zorg. Daarvoor wil Vandenbroucke meer psychologen inschakelen op plaatsen waar kwetsbare mensen samenkomen, zoals scholen, huisartsenpraktijken, CLB’s en sociale diensten. ‘Anderzijds kunnen we met dit budget ook de nieuwe initiatieven voor crisisopvang bij ernstige psychische problemen versterken’, zegt hij. Die mensen moeten zowel in ziekenhuizen als daarbuiten opvang kunnen krijgen.

Ook de reguliere gezondheidszorg krijgt extra budgetten. Het gaat om 168,8 miljoen euro extra in totaal voor artsen, tandartsen, kinesisten en logopedisten. ‘Dat geld moet toelaten om hen correct te vergoeden zonder dat ze een beroep moeten doen op supplementen boven op de officiële tarieven’, zegt Vandenbroucke.

Er komt ook extra budget voor de terugbetaling van brillen en hoorapparaten. ‘Niets is zo onrechtvaardig als financiële drempels die verhinderen dat mensen de juiste brillenglazen, lenzen of hoorapparaten kunnen kopen’, zegt de minister.

Vanaf het najaar van 2024 wordt een terugbetaling voor een hoorapparaat vanaf 35 decibel gehoorverlies mogelijk. Nu ligt die grens nog op 40 decibel. Voor brillen en lenzen verlaagt de sterkte van 7 naar 6 dioptrie.