Deze info gaf regering-De Croo op de persconferentie: dader voortvluchtig, huiszoeking in Schaarbeek leverde niets op

Net vandaag hadden de veiligheidsdiensten een overleg gepland over de vermoedelijke dader van de aanslag in Brussel en dit naar aanleiding van een incident eerder dit jaar. Dat heeft minister van Justitie Van Quickenborne verteld op een persconferentie. De dader van de dodelijke aanslag is nog niet gevat. 

Dreigingsniveau

Er zal verhoogde politieaanwezigheid zijn in de hoofdstad, omdat de dader van de aanslag nog niet gevat is. De premier roept op tot voorzichtigheid: "We vragen iedereen in de hoofdstad om extra waakzaam te zijn vanaf dit moment." Plaatsen die te maken hebben met de Zweedse gemeenschap worden extra beveiligd.

Premier De Croo: "Terroristische waanzin"

Videospeler inladen...

Het OCAD heeft het algemeen dreigingsniveau voor de hoofdstad opgetrokken tot niveau 4. Dat is het maximale niveau en betekent dat de dreiging "ernstig en zeer nabij" is. Na de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem op 26 maart 2016 was dat niveau twee dagen van kracht in heel het land.

In de rest van België is op dit moment niveau 3 van kracht. Bij niveau 3 zijn terreurdaden "mogelijk en waarschijnlijk".

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) roept mensen op om alert zijn: "We vragen om verdachte handelingen te melden aan de politie dat er zo snel mogelijk gehandeld kan worden." In de rest van het land geldt dreigingsniveau 3.

45-jarige dader zou "lone wolf" zijn

De Croo gaf ook informatie over de dader. "Het zou gaan om een man van Tunesische afkomst die illegaal in ons land verbleef. De man beweerde geïnspireerd te zijn door terreurgroep IS. In de verklaring die hij online plaatste, werd de Zweedse nationaliteit van de slachtoffers genoemd als het waarschijnlijk motief voor de aanslag." Het zou gaan om een zogenoemde "lone wolf", hij handelde dus alleen en maakte geen deel uit van een terroristisch netwerk. 

Minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open VLD) gaf nog meer details. De dader is 45 jaar en vroeg asiel aan in ons land in november 2019. In oktober 2020 heeft hij een negatieve beslissing gekregen en kort nadien is hij van de radar verdwenen. Hij was gekend voor mensensmokkel, illegaal verblijf en voor bedreiging van veiligheid van de staat.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne: "Dader was gekend bij de veiligheidsdiensten, maar stond niet op OCAD-lijst"

Videospeler inladen...

In juli 2016 werd via een buitenlandse politiedienst onbevestigde informatie aan België overgemaakt dat de man een geradicaliseerd profiel had. Die informatie is toen onderzocht en er kon verder niets mee gedaan worden, zei Van Quickenborne. "Daarnaast waren bij onze diensten - voor zover gekend - geen concrete aanwijzingen van radicalisering en daarom stond de persoon niet op de OCAD-lijst".

De dader kwam opnieuw op de radar van de veiligheidsdiensten eerder dit jaar: "Hij zou een bewoner van een asielcentrum in de Kempen via sociale media bedreigd hebben", legde Van Quickenborne uit. Op basis van de bedreiging en de melding van dat hij veroordeeld zou zijn voor terrorisme in Tunesië voor 2012, werd een zogenoemde Joint Information Center bijeengeroepen. Die zou net vandaag plaatsvinden.

"Intussen ontvingen onze diensten informatie dat de man niet veroordeeld was in Tunesië voor terrorisme, maar wel voor feiten van gemeen recht", zei Van Quickenborne. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor geeft tijdslijn over verblijf van verdachte in ons land:

Videospeler inladen...

Er heeft een huiszoeking plaatsgevonden in zijn woning vannacht, maar daar werd niemand aangetroffen. 

BEKIJK: Federaal parket: "Bij huiszoeking in Schaarbeek werd niemand aangetroffen"

Videospeler inladen...

De Croo sprak ook de Belgen in het algemeen toe: "Momenten als dit zijn een bijzonder zware beproeving, vooral voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Maar wij gaan ons nooit laten intimideren door terreur."

Laat ons onze Belgische kalmte bewaren
premier De Croo

"België is een sterk en tolerant land waar mensen vreedzaam naast elkaar leven en respect hebben voor elkaar. Laat ons die vreedzaamheid meer dan ooit zien als een tegengif voor de terreur die we gisteravond en deze nacht hebben gezien. Laat ons vooral onze Belgische kalmte bewaren om deze vreselijke aanslag samen te verwerken."

Om 15 uur komt de Veiligheidsraad bijeen om de situatie opnieuw te evalueren. 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: "Zullen er alles aan doen om de verdachte op te sporen"

Videospeler inladen...

Meest gelezen