Ga naar de inhoud

Peter Vandenbempt over de surrealistische België - Zweden: "Dit drukt je met de neus op de harde realiteit"

 di 17 oktober 2023 06:08

Voetbal was plots bijzaak. België - Zweden veranderde van een kwalificatieduel in een surrealistisch decor met verdriet en onzekerheid. Peter Vandenbempt blikt terug op de avond.

"Deze avond was voor mij een bevestiging dat we in vreselijke tijden leven. Supporters die vreedzaam een trip maken naar een prachtige stad als Brussel worden in koelen bloede afgeslacht omdat ze toevallig een Zweeds truitje dragen. Om redenen waar zij helemaal niks mee te maken hebben."

 

"Dat is onwaarschijnlijk tragisch. En daaruit blijkt nog maar eens dat sport en de maatschappij nooit ver uit elkaar liggen." 

"Het was zo'n avond waarop je keihard met de neus op een harde realiteit wordt gedrukt: je kunt op elk moment wel ergens gevaar lopen. Ik begeef me soms 5 à 6 dagen in de week tussen gigantische mensenmassa's in grootsteden. Daar denk je dan weinig bij na, maar als je ziet wat hier gebeurde..."

 

"Het zijn voor iedereen toch angstaanjagende momenten – ook voor de mensen die kennissen of familie in het stadion hadden. Mijn studerende kinderen zitten allebei op kot en het gebeurt soms dat ik ze een volledige week niet hoor. Wel, nu hebben ze mij toch een paar keer gebeld en berichten gestuurd."

Je stapt een stadion binnen om verslag uit te brengen van het voetbal en wordt dan ineens geconfronteerd met het leed van landgenoten.

Peter Vandenbempt

"Ik moet trouwens benadrukken dat de fans zich de hele avond voorbeeldig gedragen hebben. Ze zaten hier toch 2,5 uur in de koude zonder al te veel informatie. De evacuatie verliep nadien vlekkeloos en er was ook steun en sympathie voor de bezoekers."

 

"Ik heb te doen met mijn Zweedse collega's. Je stapt een stadion binnen om verslag uit te brengen van het voetbal en wordt dan ineens geconfronteerd met het leed van landgenoten. En dan moet je na uren onzekerheid nog met politie-begeleiding naar je hotel... Onwezenlijk."

Onduidelijke sportieve afloop

"Wat de sportieve gevolgen zullen zijn van de stopzetting van deze partij – met een 1-1-stand bij de rust – is voor iedereen nog onduidelijk op dit moment."

 

"Meestal wordt de rest van een gestaakte wedstrijd daags nadien verder gespeeld achter gesloten deuren. Alleen kunnen we dat scenario uitsluiten, want vrij snel na de wedstrijd zijn de Zweden naar het vliegveld gebracht en vertrokken."

 

"Er blijven dan nog verschillende mogelijkheden over. Je zou kunnen zeggen: oké, de partij is stilgelegd op vraag van de Zweden, dus wint België met een forfaitscore. Maar dat lijkt me wel niet helemaal logisch."

 

"Een andere optie is dat het gewoon 1-1 blijft, maar in dat geval zullen de Rode Duivels niet tevreden zijn. Met máár een puntje komt hun statuut van reekshoofd op het EK namelijk flink in het gedrang. Alles ligt dus straks in handen van de UEFA."

Gerelateerd: