Jelle Houwen

Berging van gezonken garnaalschip in Nieuwpoort is gelukt: "Langzaam getild zodat het niet brak"

In Nieuwpoort is een nieuwe poging gelukt om het gezonken vissersschip Nostalgie boven water te halen. En dat was een delicate operatie. Richard Vandenabeele van de brandweer: "De kraan moest het schip erg langzaam liften zodat het niet zou breken."

Nadat een eerste bergingsoperatie gisteren mislukte, probeerden gespecialiseerde firma's het vanmorgen nog eens om het gezonken schip boven water te halen. Duikers bevestigden eerst hijsbanden rond het schip en met een grote kraan werd de Nostalgie uit het water gehesen.

"Het is een delicaat werk want het schip kan maar beetje per beetje gelicht worden om breken te voorkomen", zegt brandweerkapitein Richard Vandenabeele. "Eenmaal het boven waterniveau is, wordt het schip leeggepompt. Met de brandweer staan we klaar om gelekte vloeistoffen of andere substanties in te dammen."

Jelle Houwen

De berging was een heikele klus, maar verliep uiteindelijk vrij vlot. Kort na de middag was al het water uit het schip gepompt en kon de Nostalgie naar boven worden gehesen. Na een inspectie werd de Nostalgie op een grote vrachtwagen gezet en weggebracht.

De N.116 Nostalgie is een 62 jaar oud garnaalvissersschip en één van de laatste houten vissersschepen aan de Belgische kust. Tot 2020 was de boot nog actief in de garnaalvisserij in Nieuwpoort. Het schip is erkend varend erfgoed. Vorig jaar kocht Koksijde de boot voor 65.000 euro. Het werd zo eigendom van NAVIGO-Visserijmuseum in Oostduinkerke bij Koksijde. Directeur Jadrana Demoen: "Er is averij aan de boeg, maar hoeveel schade er is, weten we nog niet. Het blijft alleszins de bedoeling dat we doorgaan met ons plan om het schip open te stellen voor het publiek, zowel aan de kade als voor havenrondvaarten en demonstraties van de visserij op zee. De timing daarvan hangt af van de effectieve schade – die nog in detail wordt opgemeten."

Jelle Houwen

Er is ook een reactie van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA): "Ik ben opgelucht dat de N116 Nostalgie geborgen is en dat de schade lijkt mee te vallen. Ik beschermde het schip in maart vorig jaar als varend erfgoed. Het was toen in erg goede staat. Laten we hopen dat de Nostalgie snel opnieuw vaarklaar gemaakt kan worden."

Meest gelezen