Dit betonoppervlak wordt omgetoverd tot een groene oase.
Joris Herpol

Tegelwippen bij inwoners geen succes, gemeente Londerzeel zet daarom zelf in op ontharding en vergroening

De gemeente Londerzeel gaat meer inzetten op ontharding en vergroening van verschillende gemeentegronden. Daarmee wil ze zelf het goede voorbeeld geven, nu blijkt dat de campagne om te "tegelwippen" weinig succes heeft. 

Begin dit jaar keurde het gemeentebestuur van Londerzeel een ambitieus klimaatactieplan goed, met als een van de pijlers het vergroenen en ontharden van gronden. "In het voorjaar probeerden we de inwoners te mobiliseren door deel te nemen aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen, een campagne van de Vlaamse overheid”, zegt schepen van Omgeving Leen Van Aken (Groen). Daarbij is het de bedoeling dat mensen tegels van bijvoorbeeld de stoep voor hun huis uitbreken en op de vrijgekomen plek bloemen of een struik planten. 

"Dit had echter weinig succes", geeft Van Aken toe. "Daarom beslisten we om nog meer het goede voorbeeld te geven." De gemeente realiseerde intussen een onthardingsproject in de Ursulinenstraat, maar gaat nu ook de site waar de afdeling Grondgebiedszaken is gevestigd, onder handen nemen. 

Van beton naar groen

"Dat is één grote betonoppervlakte en dat is nu net het beeld dat we willen veranderen", aldus nog Van Aken. "Op de site werd een woning afgebroken en de vrijgekomen plaats werd al snel ingenomen als parking (foto boven). Dat was echter nooit de bedoeling. Deze plaats zal worden heraangelegd tot een stukje groen, waar zowel de inwoners als de medewerkers van kunnen genieten." De werken starten op maandag 23 oktober.

In de toekomst worden ook enkele straten in de omgeving van het zwembad deels vergroend, kondigt burgemeester Conny Moons (LWD) ook aan. "En in Steenhuffel wordt in de Ebbing een onthardingsproject uitgevoerd, in Malderen komt er in de Handelstraat een groenperk in plaats van bloembakken."

Meest gelezen