Hoe gezond is een banaan? Dat zie je aan de kleur
De tint van je banaan – groen, geel of al bijna volledig bruin – geeft je een idee van hoe hij zal smaken en of je veel draadjes van je banaan zal moeten plukken. Maar hoe rijp je banaan is, bepaalt ook hoe je lichaam het fruit verwerkt en welk effect het heeft op je gezondheid. Hilde De Geeter van voedingscentrum NICE legt uit.
“Wanneer je een banaan koopt in de winkel, is die meestal wat groener”, begint Hilde De Geeter, coördinator van het voeding- en informatiecentrum NICE. “Zo’n groene, minder rijpe banaan bevat en minder suiker en bestaat uit veel onbeschikbaar of ‘verpakt’ zetmeel. Dat zetmeel bestaat uit lange suikerketens en kunnen we moeilijk verteren waardoor je een opgeblazen gevoel, darmkrampen of winderigheid kan krijgen. Hoe groen een banaan daarvoor moet zijn, valt moeilijk te zeggen. De ene persoon is ook gevoeliger voor die effecten dan de andere. Maar als een banaan niet te onrijp is, zijn die complexe suikers juist een positieve eigenschap.”
Rijpe bananen = energieboost
Tijdens het rijpingsproces breekt het zetmeel in een banaan af tot enkelvoudige suikers en wordt het meer beschikbaar. Daarom smaakt een gele banaan – eventueel met bruine plekken – veel zoeter dan een groene. Je lichaam neemt die enkelvoudige suikers veel sneller op. Dat is handig wanneer je sport, omdat je daardoor een energieboost krijgt, maar die piek van suiker in je bloed zou ook je risico op diabetes type 2 kunnen verhogen. Dat heb je niet bij een groenere banaan.”
Een rijpe banaan bevat meer antioxidanten dan een groenere banaan.
De Geeter legt verder uit: “Als je een banaan als apart tussendoortje eet, dan zal die piek in je bloedsuikerspiegel - en de energieboost - het grootst zijn. Maar als je op hetzelfde moment ook iets anders eet - zoals yoghurt of brood, bijvoorbeeld -, zal het effect van de rijpe banaan op je bloedsuikerspiegel minder zijn. De samenstelling van die andere producten bepaalt dan namelijk mee hoe snel je de suikers opneemt. Zo doen vezels die opname veel trager verlopen.”
“Een rijpe banaan bevat ook meer antioxidanten, waarvan we vermoeden dat ze een positief effect hebben op de preventie van kanker en hart- en vaatzieken. Maar voor die voordelen is er op dit moment nog geen direct bewijs”, nuanceert De Geeter.
Gezonde vrucht, geen wondermiddel
De complexe suikers in groenere bananen zijn net wat gezonder, maar dat betekent niet veel. Bovendien zijn groene bananen niet lekker en kunnen ze tot een moeizame spijsvertering leiden. “Onthoud vooral dat als een banaan nog niet volledig rijp is, het doorgaans geen probleem is om hem al op te eten. De energieboost variëren naarmate hoe rijp de banaan is, maar het blijft een gezonde vrucht en geen wondermiddel.”
“Voor een gezond voedingspatroon is het vooral belangrijk om gevarieerd te eten. Je kan zeker geen kwaaltjes voorkomen of oplossen door alleen onrijpe of rijpe bananen te eten. Wanneer je je beperkt tot maar één soort fruit, mis je juist andere stoffen die nodig zijn voor een goede gezondheid op lange termijn.”
Lees ook:
Is het gezond om elke dag één banaan te eten?
Waarom je ook avocado’s en bananen best wast voor je ze opeet (zelfs al eet je die schil niet mee op)
In deze groenten zit een giftige stof. Toxicoloog legt uit welke concentraties gevaarlijk zijn: “Onrijpe tomaten laat je beter links liggen” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?
Als een vleesrestaurant een ster, de titel van beste steakrestaurant van Europa én die van vierde beste van de wereld op zijn naam heeft staan, boek je er weleens graag een tafeltje. De culinaire recensenten zijn duidelijk fan, maar wat vindt de ‘gewone’ steakliefhebber ervan? Stijn Baert nam de proef op de som en ging eten bij Carcasse in Koksijde. Is het vlees écht zo lekker? En hoeveel betaal je ervoor? “Hier durven ze hun eigen keuzes te maken.” -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?